Avertisment pentru Putin: un submarin american cu rachete nucleare se află în Marea Mediterană

07 Nov. 2022, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 06:54 // Actual //  bani.md

Autoritățile americane au avertizat în mod repetat Kremlinul cu privire la consecințele negative în cazul utilizării de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina.

Se pare că SUA au decis să-i trimită lui Vladimir Putin și armatei sale un semnal clar, trimițând submarinul Rhode Island în Marea Mediterană. Un submarin care transporta rachete nucleare a fost observat în Gibraltar, relatează La Repubblica.

Potrivit sursei, submarinul a ajuns în Gibraltar pe 1 noiembrie. Jurnaliștii publicației cred că sosirea lui în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii urmărește scopul de a reduce intențiile lui Putin de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina.
Se remarcă faptul că Rhode Island poate transporta 24 de rachete intercontinentale Trident II la bord, capabile să lovească ținte la o distanță de peste 12.000 de kilometri cu o viteză de 29.000 km/h. Submarinul este adesea numit unul dintre „călăreții apocalipsei nucleare”, deoarece poate transporta între 150 și 200 de focoase nucleare. Un submarin poate sta sub apă luni de zile și poate rămâne neobservat de inamic.

„Vizita USS Rhode Island în Gibraltar demonstrează angajamentul nostru față de aliații și partenerii din regiune. SUA și Marea Britanie au o istorie puternică de cooperare prin exerciții, operațiuni și alte activități care ne îmbunătățesc capacitățile comune și parteneriatul”, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Task Force 69.

Comandanții militari ruși au avut recent conversații despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.

William J. Burns, directorul CIA, a spus anterior că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă. John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile acestei raportări”.

„A fost clar de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a spus Kirby.

„Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a declarat acesta.

Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. Armele nucleare tactice au randamente mai mic și sunt folosite pentru distanțe mai mici decât focoasele montate pe rachete balistice intercontinentale.

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 10:44 // Actual //  Ursu Victor

În pofida unei recolte promițătoare în sezonul agricol 2025–2026, fermierii moldoveni se confruntă cu o piață instabilă și o serie de provocări comerciale regionale, arată analiza detaliată a economistului Iurie Rija. Conform acestuia, deși producția de grâu cunoaște o revenire semnificativă – cu randamente estimate între 4,0 și 4,5 tone/ha și o recoltă totală prognozată la 1,5–1,6 milioane tone – valoarea comercială a grâului este serios afectată de contextul regional.

Politicile comerciale restrictive ale Uniunii Europene față de grâul ucrainean pot crea un „spațiu de preț” avantajos pentru exporturile moldovenești, însă presiunile asupra pieței nu lipsesc. România, principal partener de export, înregistrează o recoltă record, ceea ce trage cotațiile în jos. În același timp, Ucraina continuă să vândă sub cost în regiune din cauza dificultăților logistice și a lipsei de acces predictibil la porturi.

În sezonul iulie 2024 – iunie 2025, Moldova a exportat 838,7 mii tone de grâu, în scădere cu 37,5% față de sezonul precedent. Totuși, prețul mediu a crescut ușor cu 7,7%, ajungând la 3,88 lei/kg. Chiar și așa, valoarea totală a exporturilor a scăzut la 3,25 miliarde lei, cu 32,7% mai puțin decât în sezonul anterior, când încasările au atins un maxim istoric de 4,83 miliarde lei.

În prima jumătate a anului 2025, Republica Moldova a exportat doar 273 mii tone de grâu – aproape la jumătate față de perioada similară din 2024 – dar la un preț mediu de 4,30 lei/kg, cu 18% mai mult decât anul trecut.

Potrivit economistului, „marjele de profit vor fi strânse în 2025–2026, iar supraviețuirea pe piață va depinde de eficiența operațională. Doar fermierii cu randamente ridicate și costuri optimizate vor putea genera profit real”.

Datele arată că România a rămas principala destinație de export (435.000 tone), urmată de Grecia și Italia, țară care a oferit cel mai mare preț mediu – 4,49 lei/kg. Libanul continuă să mențină o cerere constantă, semnalând stabilitatea unor rute comerciale din Orientul Mijlociu.

Pe plan intern, prețurile actuale de tranzacționare variază între 2.700 și 3.200 lei/tonă, insuficient pentru a acoperi cheltuielile în cazul fermelor cu productivitate medie. Din acest motiv, mulți producători au ales să amâne vânzările, în speranța unei redresări a prețurilor după epuizarea presiunii de ofertă post-recoltă.

În clasamentul exportatorilor, RUSAGRO-PRIM rămâne lider detașat cu 66.000 tone exportate în primul semestru din 2025, urmată de OROM-IMEXPO și GRANDO INVEST. În schimb, fostul lider AGROFLORIS-NORD a dispărut complet din piață în 2025, după un declin abrupt în anul precedent.

În concluzie, Iurie Rija avertizează că, în pofida semnalelor pozitive din producție, „competitivitatea și adaptarea rapidă la contextul regional vor face diferența între fermierii care rezistă și cei care se retrag”. Consumatorii și procesatorii pot spera în menținerea unor prețuri accesibile, dar pentru producători, urmează încă un sezon de echilibristică între randamente, prețuri și volatilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA