Avertisment pentru Putin: un submarin american cu rachete nucleare se află în Marea Mediterană

07 Nov. 2022, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 06:54 // Actual //  bani.md

Autoritățile americane au avertizat în mod repetat Kremlinul cu privire la consecințele negative în cazul utilizării de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina.

Se pare că SUA au decis să-i trimită lui Vladimir Putin și armatei sale un semnal clar, trimițând submarinul Rhode Island în Marea Mediterană. Un submarin care transporta rachete nucleare a fost observat în Gibraltar, relatează La Repubblica.

Potrivit sursei, submarinul a ajuns în Gibraltar pe 1 noiembrie. Jurnaliștii publicației cred că sosirea lui în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii urmărește scopul de a reduce intențiile lui Putin de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina.
Se remarcă faptul că Rhode Island poate transporta 24 de rachete intercontinentale Trident II la bord, capabile să lovească ținte la o distanță de peste 12.000 de kilometri cu o viteză de 29.000 km/h. Submarinul este adesea numit unul dintre „călăreții apocalipsei nucleare”, deoarece poate transporta între 150 și 200 de focoase nucleare. Un submarin poate sta sub apă luni de zile și poate rămâne neobservat de inamic.

„Vizita USS Rhode Island în Gibraltar demonstrează angajamentul nostru față de aliații și partenerii din regiune. SUA și Marea Britanie au o istorie puternică de cooperare prin exerciții, operațiuni și alte activități care ne îmbunătățesc capacitățile comune și parteneriatul”, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Task Force 69.

Comandanții militari ruși au avut recent conversații despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.

William J. Burns, directorul CIA, a spus anterior că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă. John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile acestei raportări”.

„A fost clar de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a spus Kirby.

„Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a declarat acesta.

Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. Armele nucleare tactice au randamente mai mic și sunt folosite pentru distanțe mai mici decât focoasele montate pe rachete balistice intercontinentale.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO