Avertismetul sumbru al Băncii Mondiale: Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril

31 Oct. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2023, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul petrolului ar putea urca la peste 150 de dolari pe baril dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu, a avertizat luni Banca Mondială, riscând o repetare a şocului preţurilor petrolului din anii 1970, dacă principalii producători îşi reduc livrările, scrie Finacnial Times.

În raportul trimestrial Commodity Markets Outlook, creditorul multilateral a declarat că un conflict prelungit între Israel şi Hamas ar putea determina creşteri mari ale preţurilor la energie şi alimente, într-un „şoc dublu” pentru pieţele de mărfuri care încă se resimt după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu vine după cel mai mare şoc pentru pieţele de mărfuri din anii ’70 încoace – războiul Rusiei cu Ucraina”, a declarat Indermit Gill, economist-şef al Băncii Mondiale şi vicepreşedinte senior pentru economie de dezvoltare.

Conform previziunilor de bază ale băncii, preţurile globale ale materiilor prime ar urma să scadă cu 4,1% în următorul an, iar preţul petrolului va scădea până la o medie de 81 de dolari pe baril, faţă de 90 de dolari pe baril în trimestrul actual, pe măsură ce creşterea economică încetineşte.

Cu toate acestea, raportul a precizat că această perspectivă s-ar putea inversa rapid dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu. În cel mai pesimist scenariu, oferta globală de petrol s-ar putea reduce cu 6 până la 8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar duce preţurile între 140 şi 157 de dolari pe baril, dacă principalii producători arabi, cum ar fi Arabia Saudită, ar trece la reducerea exporturilor.

În cazul unor scenarii de perturbări mici şi medii, preţurile ar putea ajunge la 102 – 121 de dolari pe baril, se mai arată în raport. Cererea globală actuală de petrol este de aproximativ 102mn b/d.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău