Două state din UE nu au nicio femeie în pozițiile de conducere ale principalelor companii listate: Irlanda și Luxemburg

07 Mai 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Două țări din UE, Irlanda și Luxemburg, nu au în prezent femei în poziții de conducere în niciuna dintre companiile lor listate la bursă, potrivit Bloomberg

Irlanda s-a alăturat acestui clasament recent, când Margaret Sweeney s-a retras din funcția de director executiv al celui mai mare proprietar rezidențial privat din țară, Irish Residential Properties REIT Plc, toate cele 31 de companii listate pe site-ul Euronext Dublin devenind astfel conduse de bărbați.

Aproape orice altă țară din UE, cu excepția statului Luxemburg, are cel puțin o femeie în fruntea unei companii listate, potrivit analizei Bloomberg. Toate celelalte state membre au directori executivi de sex feminin, în afară de Slovacia, care are o companie, Biotika AS, condusă de trei directori, inclusiv o femeie, și sucursala cehă a lui Philip Morris, condusă de o femeie director general care urmează să fie înlocuită de un bărbat în iunie, potrivit unui comunicat al companiei.

Doar 8% din posturile de CEO la cele mai mari companii listate din UE 28 în 2023 erau ocupate femei, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Chiar și în țările scandinave, femeile sunt rare în roluri de top, în ciuda reputației lor progresiste.

Principalul indice OMX Stockholm 30 al Suediei a rămas la începutul acestui an cu o singură femeie CEO din 30, după o serie de demisii în rândul femeilor în roluri de top, inclusiv Helena Helmersson de la gigantul fast fashion H&M și Alison Kirkby de la operatorul de telefonie Telia AB. Ambele au fost înlocuite de bărbați.

UE a impus ca genul minoritar să reprezinte cel puțin 40% din funcțiile de non-director și 33% din directoratele companiilor cotate la bursă cu cel puțin 250 de angajați până în iunie 2026.

În România, la conducerea companiei cu cele mai lichide acțiuni cotate la Bursă, OMV Petrom, se află Christina Verchere, ocupând poziția de CEO. Verchere este cel mai puternic executiv din businessul românesc şi femeia cu cel mai înalt rol într-o companie cu afaceri de peste 10 miliarde de euro anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău