Banca Centrală a Rusiei îl avertizează pe Putin: Țara se duce de râpă în urma unei decizii a președintelui

31 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului impuse după începerea invaziei Moscovei din Ucraina pe 24 februarie 2022 lovesc din plin economia țării. Acum, Banca Centrală a Rusiei l-a avertizat pe Vladimir Putin că statul are mult de suferit în urma ”proiectului militar” al președintelui, deja inflația a ajuns la 13,7% și ar putea să mai crească.

În plus, deficitul forței de muncă s-a accentuat, în urma ”mobilizării parțiale”, dar și a plecării a 700.000 de ruși din țară, arată un raport al instituției financiare de la Moscova, potrivit Financial Times.

„Un nou factor care influențează tendințele prețurilor este mobilizarea parțială. În următoarele luni, va avea loc un efect dezinflaționist din cauza cererii mai scăzute a consumatorilor”, a declarat vineri guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Forbes a estimat că aproximativ 700.000 de ruși au fugit din țară, plecând în special în state ca Georgia, Kazahstan, Mongolia, Armenia și Turcia.
Fuga experților din sectoare cheie, precum cel IT, din țară, va accentua declinul economiei. „Cu toate acestea, mai târziu, ar putea începe să aibă un impact pro-inflaționist din cauza schimbărilor în structura pieței muncii și a lipsei unor specialiști”, a spus nabiullina.

Banca centrală a ales să-și mențină rata de referință neschimbată la 7,5%. Menținerea ratelor urmează a șase reduceri consecutive, care au redus ratele de la nivelul de urgență de 20% stabilit după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie.

La 13,7%, inflația rusă rămâne ridicată. Pe termen scurt, banca se așteaptă ca factorii care determină creșterea prețurilor să fie depășiți de o scădere a cererii consumatorilor, din cauza a ceea ce a descris drept o „creștere a incertitudinii generale”.

În septembrie, Rusia a început să sufere pierderi semnificative de teritoriu pe câmpul de luptă, după o contraofensivă ucraineană majoră. Pe 30 septembrie, Moscova a crescut substanțial miza războiului, pretinzând că anexează patru regiuni ale Ucrainei ca teritoriu propriu. De asemenea, Putin a adus războiul acasă, prin lansarea ”mobilizării parțiale”.

Banca centrală a declarat că prognoza sa actuală este ca inflația să ajungă între 12 și 13% până la sfârșitul anului 2022, dar este greu de presupus că va putea atinge acest obiectiv.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea afecta, la rândul lor, exporturile și rubla, a spus Banca Centrală, adăugându-se la presiunile inflaționiste pe termen lung.

„O nouă escaladare a comerțului exterior și a restricțiilor financiare, fragmentarea economiei globale și a sistemului financiar ar putea duce la o scădere mai accentuată a potențialului economiei ruse”, a anunțat instituția financiară de la Moscova.
Banca Centrală a prognozat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea cu 3-3,5% în anul 2022, după ce anterior anunțase o micșorare de 6%.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 12:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 12:51 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat un nou record în sectorul energetic. Pe 29 iunie, ponderea energiei electrice generate din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro — a depășit 48% din consumul total național, anunță Ministerul Energiei. În anumite intervale orare, energia regenerabilă a acoperit peste 82% din cererea totală de electricitate.

Potrivit Ministerului, această performanță se datorează extinderii rapide a capacităților de generare regenerabilă, consumului mai redus în weekend și condițiilor meteo favorabile. În ultimii cinci ani, capacitățile fotovoltaice și eoliene s-au mărit de opt ori, ajungând la 689 MW în luna mai a acestui an.

„Este un răspuns direct la criza energetică și un semn clar că antreprenorii moldoveni au înțeles la timp oportunitățile pieței, investind în energia verde”, se arată în comunicatul oficial.

Ministerul Energiei își propune ca până în 2030, 30% din energia electrică și 27% din energia totală consumată în țară să provină din surse regenerabile. În 2024, ponderea energiei regenerabile în consumul de electricitate a fost de 16,7%, iar estimările pentru anul 2025 indică o creștere semnificativă până la 27%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO