Banca Centrală a Rusiei îl avertizează pe Putin: Țara se duce de râpă în urma unei decizii a președintelui

31 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului impuse după începerea invaziei Moscovei din Ucraina pe 24 februarie 2022 lovesc din plin economia țării. Acum, Banca Centrală a Rusiei l-a avertizat pe Vladimir Putin că statul are mult de suferit în urma ”proiectului militar” al președintelui, deja inflația a ajuns la 13,7% și ar putea să mai crească.

În plus, deficitul forței de muncă s-a accentuat, în urma ”mobilizării parțiale”, dar și a plecării a 700.000 de ruși din țară, arată un raport al instituției financiare de la Moscova, potrivit Financial Times.

„Un nou factor care influențează tendințele prețurilor este mobilizarea parțială. În următoarele luni, va avea loc un efect dezinflaționist din cauza cererii mai scăzute a consumatorilor”, a declarat vineri guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Forbes a estimat că aproximativ 700.000 de ruși au fugit din țară, plecând în special în state ca Georgia, Kazahstan, Mongolia, Armenia și Turcia.
Fuga experților din sectoare cheie, precum cel IT, din țară, va accentua declinul economiei. „Cu toate acestea, mai târziu, ar putea începe să aibă un impact pro-inflaționist din cauza schimbărilor în structura pieței muncii și a lipsei unor specialiști”, a spus nabiullina.

Banca centrală a ales să-și mențină rata de referință neschimbată la 7,5%. Menținerea ratelor urmează a șase reduceri consecutive, care au redus ratele de la nivelul de urgență de 20% stabilit după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie.

La 13,7%, inflația rusă rămâne ridicată. Pe termen scurt, banca se așteaptă ca factorii care determină creșterea prețurilor să fie depășiți de o scădere a cererii consumatorilor, din cauza a ceea ce a descris drept o „creștere a incertitudinii generale”.

În septembrie, Rusia a început să sufere pierderi semnificative de teritoriu pe câmpul de luptă, după o contraofensivă ucraineană majoră. Pe 30 septembrie, Moscova a crescut substanțial miza războiului, pretinzând că anexează patru regiuni ale Ucrainei ca teritoriu propriu. De asemenea, Putin a adus războiul acasă, prin lansarea ”mobilizării parțiale”.

Banca centrală a declarat că prognoza sa actuală este ca inflația să ajungă între 12 și 13% până la sfârșitul anului 2022, dar este greu de presupus că va putea atinge acest obiectiv.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea afecta, la rândul lor, exporturile și rubla, a spus Banca Centrală, adăugându-se la presiunile inflaționiste pe termen lung.

„O nouă escaladare a comerțului exterior și a restricțiilor financiare, fragmentarea economiei globale și a sistemului financiar ar putea duce la o scădere mai accentuată a potențialului economiei ruse”, a anunțat instituția financiară de la Moscova.
Banca Centrală a prognozat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea cu 3-3,5% în anul 2022, după ce anterior anunțase o micșorare de 6%.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ