Băncile europene sfidează furtuna bancară din SUA şi Elveţia cu rezultate solide pe primul trimestru

01 Mai 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Cele mai mari bănci ale Europei afişează rezultate solide pe primul trimestru al acestui an după ce luna trecută perspectivele secto­rului bancar păreau întunecate în urma săptămânilor de turbulenţe şi preluării de urgenţă a Credit Suisse de către UBS. Short-sellerii, cei care au pariat împotriva băncilor euro­pene, se îndreaptă astfel către pier­deri usturătoare.

Cele mai mari bănci ale Europei sunt într-o formă bună. Rezultatele pe primul trimestru al acestui an raportate de Barclays şi Deutsche Bank s-au situat peste aşteptările analiştilor. Deocamdată, problemele din SUA asociate cu majorările rapide de dobânzi dau puţine semne că ar traversa Atlanticul, notează The Wall Street Journal.

Europa nu are atât de multe fonduri de piaţă monetară care să concureze cu depozitele bancare, iar giganţii săi bancari strict reglementaţi nu au pierderi nerealizate însemnate în portofoliile de titluri. Barclays şi Deutsche Bank au sfi­dat un prim trimestru turbulent înre­gis­trând o creştere solidă a profiturilor, potrivit CNN. Setul de rezultate ro­buste a venit şi pe fondul veniturilor câştigate de pe urma dobânzilor mai mari, au declarat cele două bănci.

Profitul Deutsche Bank a atins cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu. Profitul net a urcat cu 8% până la 1,3 miliarde de euro. Profitul brut a cres­cut cu 12% la 1,9 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2013.

Grupul austriac Erste a încheiat la rândul său T1 cu rezultate solide. Profitul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a atins 593,6 milioa­ne de euro, în creştere cu 32% faţă de rezultatul de 448,8 milioane de euro din T1/2022, în timp ce veniturile ope­raţionale s-au majorat cu 22,7% la 2,49 miliarde de euro.
Grupul bancar spaniol BBVA a raportat o creştere de 39% a profi­tului net pe primul trimestru, peste aşteptări, potrivit Reuters.
Şi marile bănci din Polonia au raportat rezultate ce au depăşit aşteptările.

Profitul net pe T1 al Bank Pekao a avansat cu 60% până la 1,45 miliarde de zloţi (320 milioane de euro) pe fondul unor venituri în creştere din dobânzi.

Tot din Polonia, Bank Millennium a revenit pe profit, depăşind aşteptările analiştilor.
În Ungaria, Sandor Csanyi, CEO-ul celei mai mari bănci a ţării, OTP, a declarat că banca va avea un an mai bun decât anul trecut.

Short-sellerii care au pariat împotriva băncilor europene sunt pe cale să piardă un miliard de dolari în aprilie după ce aşteptările privind câştiguri trimestriale solide au ajutat sectorul să se redreseze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău