Băncile moldovenești și-au depozitat miliarde de lei în străinătate

09 Iun. 2024, 10:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Iun. 2024, 10:04 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Plasamentele de mijloace bănești ale băncilor moldovenești în străinătate au atins un nivel record la sfârșitul anului 2023, totalizând 9,5 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o creștere spectaculoasă de 5,2 miliarde de lei, adică 121,9%, comparativ cu sfârșitul anului 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Conform raportului, plasamentele externe la sfârșitul anului 2023 reprezentau 6,2% din totalul activelor băncilor moldovenești, comparativ cu 3,3% la sfârșitul anului 2022. De asemenea, aceste plasamente constituiau 45,4% din fondurile proprii ale băncilor moldovenești, față de 23,3% la sfârșitul anului precedent.

Cea mai mare creștere a plasamentelor de fonduri ale băncilor moldovenești a fost înregistrată în Franța, unde s-a înregistrat o majorare de 1 miliard 373 milioane de lei (+163,7%). Alte creșteri notabile au avut loc în Germania, cu 1,2 miliarde de lei (+190,5%), și în Austria, cu 1,037 miliarde de lei (+172,4%). În contrast, plasamentele în Rusia au înregistrat cea mai mare scădere, diminuându-se cu 35,3 milioane de lei (-68,3%).

La finele anului 2023, cele mai mari ponderi în volumul total al plasamentelor externe ale băncilor moldovenești erau în Franța (23,3%), Germania (20,8%), Austria (17,2%), SUA (13,3%) și Italia (11%). Plasamentele au fost efectuate preponderent în țări și bănci cu ratinguri înalte, asigurând astfel o diversificare și securizare a resurselor financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!