Băncile stau pe munţi de bani, sunt supralichide şi scad dobânzile la depozitele populaţiei

21 Nov. 2023, 14:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 14:24 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

în luna octombrie 2023, depozitele noi atrase la termen au totalizat 3,3 miliarde de lei, înregistrând o scădere de 10,0% față de luna precedentă. Depozitele în moneda națională au reprezentat o pondere semnificativă, ajungând la 67,2%, și au însumat 2,2 miliarde de lei, reflectând o diminuare de 9,2% comparativ cu luna septembrie.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională a cunoscut o ușoară creștere de 0,01 puncte procentuale, ajungând la 4,30%, în timp ce rata medie nominală la depozitele denominate în valută a scăzut cu 0,23 puncte procentuale, situându-se la 1,96%.

Depozitele persoanelor fizice în luna de referință au atins suma de 2,5 miliarde de lei, marcând o scădere de 10,0% în comparație cu luna precedentă. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice a înregistrat o creștere de 0,09 puncte procentuale, atingând nivelul de 4,42%, în timp ce rata medie la depozitele denominate în valută a scăzut cu 0,19 puncte procentuale, situându-se la 2,07%.

Comparativ cu luna anterioară, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice s-au redus cu 0,8%, în timp ce depozite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău