Bancherii au sufocat economia cu dobânzile mari! „Producția” de credite a băncilor scade

21 Nov. 2023, 14:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 14:14 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul lunii octombrie 2023, instituțiile financiare din Republica Moldova au demarat o competiție intensivă pentru atragerea de clienți, acordând un total de 4,4 miliarde de lei. Cu toate acestea, cifrele indică o ușoară descreștere de 4,1% față de volumul creditelor acordate în luna septembrie, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Rata medie nominală la creditele noi, exprimate în moneda națională, a cunoscut o micșorare de 0,41 puncte procentuale, ajungând la 10,74%. În același timp, rata medie pentru creditele în valută a scăzut cu 0,46 puncte procentuale, stabilindu-se la 6,49%.

Cifrele evidențiază că persoanele fizice au fost în fruntea solicitărilor de credite în luna octombrie, contractând împrumuturi în valoare de 1 279,7 milioane lei. Aceasta reprezintă o creștere modestă de 2,5% comparativ cu luna anterioară, cu aproximativ 67,2% din totalul creditelor orientate spre consum. Din acestea, 747,8 milioane lei au fost acordate în moneda națională, pe termene cuprinse între 2 și 5 ani.

Creditele imobiliare au continuat să fie o opțiune semnificativă pentru consumatori, reprezentând 32,3% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice. În luna octombrie, aceste credite au fost contractate doar în moneda națională.

Rata medie pentru creditele de consum în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,16 puncte procentuale, ajungând la 12,37%, în timp ce rata medie pentru creditele destinate achiziției de imobile a scăzut cu 0,03 puncte procentuale, ajungând la 8,86%.

Pe de altă parte, persoanele juridice au solicitat un volum mai mare de credite în luna octombrie, înregistrând o creștere de 3,7% pentru împrumuturile exprimate în moneda națională. Cu toate acestea, volumul creditelor în valută a scăzut cu 24%, iar cele legate de cursul valutei au înregistrat o descreștere semnificativă de 47,6%.

Societățile comerciale nefinanciare au reprezentat 65,2% din totalul creditelor noi acordate, iar rata medie la creditele acordate acestora în moneda națională a cunoscut o micșorare de 0,52 puncte procentuale, atingând nivelul de 10,36%. În același timp, rata medie pentru creditele în valută acordate acestui segment a crescut cu 0,47 puncte procentuale, stabilindu-se la 6,48%.

Pentru a tempera creșterea inflației, BNM a majorat treptat rata de bază de la 2,65% valabilă până în iulie 2021, până la 21,5%, stabilită în luna august 2022 și valabilă până în decembrie. Respectiv băncile au scumpit creditelor acordate până la peste 20%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău