Bancherii au sufocat economia cu dobânzile mari! „Producția” de credite a băncilor scade

21 Nov. 2023, 14:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 14:14 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul lunii octombrie 2023, instituțiile financiare din Republica Moldova au demarat o competiție intensivă pentru atragerea de clienți, acordând un total de 4,4 miliarde de lei. Cu toate acestea, cifrele indică o ușoară descreștere de 4,1% față de volumul creditelor acordate în luna septembrie, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Rata medie nominală la creditele noi, exprimate în moneda națională, a cunoscut o micșorare de 0,41 puncte procentuale, ajungând la 10,74%. În același timp, rata medie pentru creditele în valută a scăzut cu 0,46 puncte procentuale, stabilindu-se la 6,49%.

Cifrele evidențiază că persoanele fizice au fost în fruntea solicitărilor de credite în luna octombrie, contractând împrumuturi în valoare de 1 279,7 milioane lei. Aceasta reprezintă o creștere modestă de 2,5% comparativ cu luna anterioară, cu aproximativ 67,2% din totalul creditelor orientate spre consum. Din acestea, 747,8 milioane lei au fost acordate în moneda națională, pe termene cuprinse între 2 și 5 ani.

Creditele imobiliare au continuat să fie o opțiune semnificativă pentru consumatori, reprezentând 32,3% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice. În luna octombrie, aceste credite au fost contractate doar în moneda națională.

Rata medie pentru creditele de consum în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,16 puncte procentuale, ajungând la 12,37%, în timp ce rata medie pentru creditele destinate achiziției de imobile a scăzut cu 0,03 puncte procentuale, ajungând la 8,86%.

Pe de altă parte, persoanele juridice au solicitat un volum mai mare de credite în luna octombrie, înregistrând o creștere de 3,7% pentru împrumuturile exprimate în moneda națională. Cu toate acestea, volumul creditelor în valută a scăzut cu 24%, iar cele legate de cursul valutei au înregistrat o descreștere semnificativă de 47,6%.

Societățile comerciale nefinanciare au reprezentat 65,2% din totalul creditelor noi acordate, iar rata medie la creditele acordate acestora în moneda națională a cunoscut o micșorare de 0,52 puncte procentuale, atingând nivelul de 10,36%. În același timp, rata medie pentru creditele în valută acordate acestui segment a crescut cu 0,47 puncte procentuale, stabilindu-se la 6,48%.

Pentru a tempera creșterea inflației, BNM a majorat treptat rata de bază de la 2,65% valabilă până în iulie 2021, până la 21,5%, stabilită în luna august 2022 și valabilă până în decembrie. Respectiv băncile au scumpit creditelor acordate până la peste 20%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău