Bani de la UE pentru Republica Moldova! Vot în Parlamentul European. Domeniile unde vor ajunge finanțele

18 Oct. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

Astăzi, în cadrul ședinței plenului Parlamentului European, eurodeputații au votat cu o largă majoritate în favoarea raportului prezentat de Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL, privind poziția Parlamentului European asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024. Votul a înregistrat 424 de voturi „pentru”, 101 de voturi „împotrivă” și 102 abțineri.

Potrivit raportului adoptat, Parlamentul European susține majorarea alocărilor către domenii considerate prioritare, cum ar fi cercetarea, bursele de studiu „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri, precum și susținerea pentru țări precum Republica Moldova, Ucraina, și regiunile din Vecinătatea estică și sudică ale Uniunii Europene.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat în urma votului că „vestea bună este că bugetul, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii”. El a subliniat, de asemenea, intenția de a spori sprijinul financiar pentru cercetare, bursele de studiu „Erasmus+” și infrastructura de transport transfrontalieră.

Mureșan a evidențiat că o altă prioritate majoră a bugetului este siguranța Uniunii Europene, subliniind dependența acesteia de securitatea țărilor din vecinătate. Propunerile includ creșterea alocărilor pentru Ucraina, Republica Moldova și alte țări din Vecinătatea estică și sudică ale Europei, pentru a contribui la reducerea riscurilor de securitate la granițele Uniunii Europene.

Eurodeputatul a menționat necesitatea revizuirii Cadrului Financiar Multianual pentru a oferi suficientă flexibilitate în alocarea fondurilor către noile priorități de securitate. Astfel, poziția Parlamentului privind Bugetul UE din 2024 este în concordanță cu propunerea de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027.

Această decizie reflectă angajamentul Parlamentului European în promovarea unei Uniuni Europene puternice, axată pe sprijinirea inovației, educației și securității regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!