Bâta unui procuror! A intentat un proces penal Dionysos-Mereni, în timp ce compania vrea să-și recupereze averea

27 Iul. 2022, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2022, 12:26 // Actual //  bani.md

Compania Dionysos-Mereni aflată în proces de insolvabilitate vrea să își recupereze activele în sumă de 3 mil. de lei, dar procurorul Alexandru Găină a intentat un proces penal pentru escrocherie.

Oleg Șeinman reprezentatul Dionysos-Mereni a declarat într-o conferință de presă că, „timp de trei ani compania încearcă să își recupereze activele pe care le administrează Univers-Vin. Am atacat în instanța de judecată compania pentru compensarea bunurilor, dar procurorul a calificat acest lucru drept escrocherie și a intentat un proces penal”.

Avocatul lui Șeiman, Maxim Belinschi spune că procesul este tergiversat intenționat, iar judecătorii aplică alte standarde decât cele legale, asta deși noi am depus recurs la Curtea de Apel Chișinău.

În cazul procurorului Alexandru Găină acesta sub un pretext inventat, a organizat pornirea urmării penale, pentru a-şi ajuta prietenul apropiat Oleg Roşca, administratorul Univers-Vin, în acţiunile ilicite de deposedare de bunuri a companiei Dionysos-Mereni aflată în proces de insolvabilitate.

Astfel, toată situaţia a început în anul 2015, când întreprinderea Dionysos-Mereni a transmis companiei Univers-Vin, administrată de Oleg Roşca, vin în cantitate totală de 33 301,30 dal (cu sinecostul mai mult de 3 mln. lei) pentru distilare şi a achitat în avans pentru serviciile prestate suma de 60 000 lei.

În anul 2018, în urma inventarierii efectuate, s-a constatat lipsa vinului în cantitate de 33 301,30 dal și concomitent netransmiterea de către Univers-Vin a distilatului de vin, astfel că administratorul insolvabilităţii şi reprezentanţii Dionysos-Mereni au întreprins demersuri pentru a clarifica situaţia creată, însă administratorul Univers-Vin, Oleg Roşca, a refuzat categoric orice întâlniri şi remiterea bunurilor care sunt proprietatea Dionysos-Mereni, transmiţînd într-un final un sms cu conţinut insultător „Văd că visaţi mln”.

Au trecut mai bine de 3 ani de când societatea Dionysos-Mereni încearcă fără succes să-și restituie proprietatea în valoare de circa 3 milioane de lei, deținută ilegal de societatea Univers-Vin.

În urmă cu 3 ani, în iulie 2019, am susținut o conferință de presă, la care am vorbit despre presiunea fără precedent a Procuraturii Anticorupție, reprezentată de procurorul Alexander Gaină, exercitată asupra întreprinderii Dionysos-Mereni pentru îndrăzneală în instanță, în totalitate. Acest procuror a deschis un dosar penal împotriva reprezentanților Dionysos-Mereni, considerând introducerea unui proces civil o tentativă de înșelăciune și abuz de autoritate.

Apoi am fost forțați să ținem propria noastră conferință de presă după conferința de presă a proprietarului Univers-Vin (Oleg Roșca), la care s-a prezentat ca victimă a unui sechestru de raider a întreprinderii sale presupus organizate de noi, Dionysos-Mereni.

Am intentat un proces împotriva domnului Roșca pentru protecția onoarei și a demnității și am dovedit în instanță că tot ceea ce a spus la conferința de presă a fost o minciună. În luna mai a acestui an, instanța Chișinău a emis o hotărâre, obligând-ul pe Roșca să infirme informațiile false și să ne plătească daune morale.

În baza plângerii noastre, Procuratura Generală a verificat împrejurările cauzei penale și în martie 2020 a încetat-o ​​cu formularea – din lipsa dovezilor, indicând că litigiul dintre cele două întreprinderi este un proces civil, fără intervenția procuraturii. Procuratura Generală a precizat că dosarul penal a fost deschis ilegal.

„Am depus o plângere la Consiliul Suprem al Procurorilor cu privire la acțiunile ilegale ale procurorului Gaină, iar în mai 2022 Consiliul Procurorilor a dat curs plângerii, recunoscând acțiunile procurorului ca fiind o încălcare gravă a legii. Hotărârea Consiliului Procurorilor conține următoarea concluzie: chiar și cu cunoștințe juridice de bază, se putea înțelege că nu a existat nimic de ordinul unui proces penal în acțiunile reprezentanților Dionysos-Mereni, și cu atât mai mult, un procuror cu 5 ani de muncă. experiența ar fi trebuit să înțeleagă asta”, susține avocatul Dionysos Mereni.

Proprietarul și directorul Univers-Vin, Oleg Roșca, a făcut recurs împotriva deciziei Procuraturii Generale de clasare a dosarului penal, cerând ca acesta să fie anulat și trași la răspundere penală reprezentanții Dionysos-Mereni – de fapt, băgați în închisoare, pentru faptul că am îndrăznit să-i dăm în judecată compania.

Instanța a respins plângerea Univers-Vin, precizând că litigiul cu Dionysos-Mereni este op cauză civilă și nu există nimic penal în acțiunile reprezentanților săi. Instanța de fond a recunoscut ca întemeiată și absolut legală decizia Procuraturii Generale de a înceta dosarul penal.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău