BEMOL, despre victimizarea BERD în șmecheriile de preluare a Portului Giurgiulești. Declarație

12 Iul. 2022, 17:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2022, 17:40 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul interviului domnului Alain Pilloux, vice-președinte BERD, realizat în cadrul vizitei în Republica Moldova, compania BEMOL face următoarea Declarație:

Suntem de acord cu afirmația domnului Pilloux, că există o legătură directă între cauza Victoriabank și cauza Portul Giurgiulești. Asemănarea nu este doar în „multitudinea de litigii interminabile” – acestea fiind doar consecințe. De asemenea, există asemănări în ceea ce privește implicarea în aceste cauze a unor și acelorași persoane, metodele de preluare, tăinuirea beneficiarului real, precum și utilizarea BERD cu scopul de a crea percepția de legitimitate.

În calitate de parte semnatară al Acordului de Investiții, cunoaștem cu certitudine că Acordul a fost conceput și semnat pentru a fi reciproc avantajos atât statului, cât și investitorului. După acapararea Portului, au avut loc intervenții ilegale în prevederile și scopul inițial al Acordului, acesta fiind modificat în interesul unui anumit grup de persoane și în detrimentul statului.

În ceea ce privește încălcările drepturilor și proprietatea Investitorului informația a fost transmisă autorităților judiciare competente.

Totodată, exprimăm disponibilitatea de a transmite în adresa instituțiilor statului informațiile privind prejudiciile cauzate zilnic bugetului de către grupul de persoane menționat mai sus, care au fost dezvăluite în cadrul acțiunilor de apărare a drepturilor noastre.

Astăzi, 12 iulie, BERD a avertizat că o nouă acțiune legală a procurorilor moldoveni afectează dezvoltarea portului de la Giurgiulești operat de BERD, într-un moment în care portul de la Dunăre devine un element important în efortul global de organizare a exportului de cereale din Ucraina. Asta după ce instituția a preluat prin escrocherie portul Giurgiulești.

Bani.md a scris anterior că în data de 30 iunie, procurorii anticorupție au aplicat sechestru în sumă ce depășește 150.000.000 lei pe active care formează capitalul social al companiei care gestionează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Cauza penală datează din 2020 și vizează delapidarea averii străine de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol. Este vorba de fostul administrator Thomas Moser, care a administrat portul Giurgiulești până în anul 2021. Mai exact, cauza penală ține de acțiuni pretins ilegale care au stat la baza preluării gestionării portului. Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurorii PCCOCS, persoană care pe parcursul urmăririi penale se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Thomas Moser a administrat portul Giurgiulești până în anul 2021. Ulterior BERD a intrat în posesia a 100% din participația portului. Anterior, Moser a fost angajatul BERD în Georgia. În prezent, Moser este anunțat în căutare internațională.

Despre escrocheriile BERD de preluare a portului Giurgiulești au scris și jurnaliștii londonezi de la REPORTER într-o investigație. „Conflictul a apărut atunci când Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sediul în Londra, a preluat Portul Internațional Giurgiulești în mai 2021, de la Thomas Moser, un fost bancher BERD care era administratorul portului și odată devenind proprietarul acestuia, a fost implicat într-o dispută juridică cu proprietarul inițial din Azerbaijan Rafig Aliyev”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău