Beneficiarii Prima Casă, striviți de dobândă! Gavrilița: Analizăm posibilitatea acordării compensațiilor

06 Iul. 2022, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2022, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Am elaborat un proiect de lege pentru a opri majorarea ratelor și a limita posibilitatea băncilor de a majora dobânzile la fiecare șase luni. Aceast lucru reduce deja cu peste un procent rata de dobândă care a fost anunțată beneficiarilor, a comentat prim-ministra recenta majorare a ratelor de dobândă ale creditelor oferite pentru programul Prima Casă.

„Analizăm posibilitatea de compensații pentru acele grupuri care au fost încurajate să participe în cadrul acestui program. Este vorba de familiile cu copii și angajații statului. Analizăm acele categorii care ar trebui susținute cu compensații la plata dobânzii. Analizăm impactul creșterii ratelor pentru toate credite ipotecare. evident este un risc pe care și-l asumă cetățeanul. Vom discuta cu Asociația Băncilor ce soluție putem găsi”, a spus Gavrilița.

Creditele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” s-au scumpit. Băncile comerciale au anunțat , de la 1 iulie, rata dobânzii anuale a crescut cu 5,35 puncte procentuale.

Scumpirea vizează atât creditele acordate până acum, cât şi cele care urmează să fie oferite.

Potrivit BNM, majorarea ratei dobânzii anuale pentru creditele „Prima Casă” este cauzată de faptul că a crescut rata de referinţă de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.

În context, premierul Natalia Gavriliţa a cerut miniștrilor Economiei şi Finanţelor să facă o analiză a impactului acestor scumpiri și să vină cu măsuri pentru susținerea beneficiarilor programului.

Până acum, prim programul „Prima Casă” au fost procurate 8.030 de locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active oferite de stat constituie 2,12 miliarde de lei.

Dintre cei 8.030 de beneficiari, peste 5.500 sunt familii, iar peste 2.500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a beneficiarilor este de 31 de ani.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău