Beneficiile creării unui start-up în Moldova în viziunea unui antreprenor american. Sunt mai puține obstacole

07 Sept. 2021, 19:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 19:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova oferă mai multe posibilități decât ne imaginăm în ceea ce privește lansarea unei afaceri. Este părerea lui Cameron Manwaring, unul din mentorii din cadrul proiectului UpCelerator organizat de Dreamups.

Fondator al ShareAbility, o companie care consultă branduri renumite în privința creării conținutului pe Youtube, Cameron a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe branduri renumite, printre care Turkish Airlinse, Flyboard, NVIDIA și ESPN, scrie moldova.org.

Pe lângă activitățile de bază, Manwaring a avut ocazia de mai multe ori să interacționeze și cu antreprenori și tineri cu inițiativă din Republica Moldova. El consideră că, dacă moldovenii vor deschide ochii la posibilitățile oferite de țara lor, lucrurile s-ar schimba spre bine.  

Americanul îndrăgostit de Moldova 

Relația lui Cameron cu moldovenii a început mai demult, prin intermediul a doi prieteni americani aflați deja aici, care i-au recomandat să viziteze Moldova. Fiind aici, Cameron a vorbit în cadrul a mai multe conferințe, inclusiv datorită background-ului pe care îl avea deja în domeniul antreprenoriatului. 

Pe parcursul ultimilor cinci ani, el a reușit să ajute peste 100 de companii și startup-uri moldovenești în dezvoltarea de produse și servicii, dar și a proceselor de lucru. „Sunt și startup-uri, dar și companii cu statut deja pe piață, care operează de câțiva ani. Cred că un rol aparte aici îl joacă faptul că sunt îndrăgostit de oamenii acestei țări”, spune acesta.  

Care sunt beneficiile de a face un start-up în Moldova 

  • Este foamea și dorința de a reuși. Cameron Manwaring face o paralelă între statul său de baștină, Utah, și Republica Moldova. Ambele sunt regiuni unde lumea este mai conservatoare și faptul că aici sunt și costuri de viață mai mici tot este important. Însă, contează foarte mult dorința de a reuși. „Oamenii sunt atât de concentrați să producă un bun, încât nu mai contează efortul sau orele petrecute pentru acel efort”, spune acesta. 
  • Republica Moldova are forță de muncă bună. Unul din primele lucruri pe care le-a observat Cameron a fost că nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze, dar și a limbii ruse. Iar ca bonus, în sistemul educațional se mai învață și a treia limbă – franceza. Evident, nu doar cunoașterea limbilor este un lucru extraordinar. Moldova are și specialiști buni în domenii ca IT, marketing, creare de conținut digital, copywriting, PR și multe altele.  
  • Lucrurile la noi în țară se mișcă rapid. Cameron povestește despre experiența soției sale de a fonda în doar două luni un start-up. Ideea era simplă – să croiască 100 de piese de vestimentație pentru copii. În 8 săptămâni s-au găsit și parteneri, și spațiu, și lucrători – lucru practic imposibil în alte țări. „Și asta deoarece Moldova nu are așa de multe obstacole în implementarea unei idei. Poți să te plângi de faptul că guvernul nu ajută, dar uneori, în domeniul antreprenoriatului, acesta este chiar un lucru bun. E bine când nu ai atâta supraveghere și reguli prin care să ți se spună ce nu poți face”, este de părere Manwaring. 
  • Riscurile sunt mai mici. Mulți se uită la orașe ca New York, San Francisco, Los Angeles, Berlin, Londra și cred că sunt locuri mai bune, că sunt mai multe oportunități, mai mulți clienți. Totuși, Cameron consideră Chișinăul mai bun în ceea ce ține de fondarea unui startup, deoarece aici costurile de trai sunt mai mici, riscurile, la fel, sunt mai mici. Însă într-un oraș mare o greșeală te poate costa foarte mult, iar ca să obții un profit, uneori poate fi nevoie de mai mulți ani. Totodată, în Republica Moldova, dacă reușești să obții un client internațional bun, poți avea din start profituri și de 80%. 
  • Posibilități mari de a călători internațional. Unul din avantajele Republicii Moldova este accesul la piața internațională, la posibilitatea de a călători rapid peste hotare și de a face cunoștință cu experiența internațională. „E mult mai ieftin decât dacă ai trăi în Statele Unite. Aici poți merge în Canada sau Mexic cu mașina, conducând zile întregi, iar dacă zbori internațional, asta costă mult. Și asta constă experiența internațională la noi. În Moldova, având posibilitatea de a ajunge în multe țări, ai posibilitatea de a expune și promova produsul tău la o audiență internațională mai mare”, spune Manwaring.   

Despre supraviețuire și profit 

Cameron Manwaring spune că cel mai ideal scenariu în acest caz sunt banii proprii. Desigur că e bine să ai banii necesari de la investitori, însă, ca să fie o motivație suplimentară, e necesar să investești banii proprii în această afacere.  

El povestește că în primii ani de existență a startup-ului său a lucrat în mai multe locuri, care nu neapărat aveau legătură cu domeniul afacerii sale. A fost o perioadă când a trăit într-o cameră cu un verișor, iar mesele principale erau alcătuite din ce mai rămânea de la banchete sau recepțiile la care participa. 

„Nici un job nu este mai jos de demnitatea ta, dacă faci bani pentru a fonda propria companie. În general, în momentul când afacerea ta face mai mulți bani decât celelalte locuri de muncă pe care le ai, abia atunci îți dai demisia”, afirmă Manwaring.   

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală