Beneficiile creării unui start-up în Moldova în viziunea unui antreprenor american. Sunt mai puține obstacole

07 Sept. 2021, 19:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 19:16 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Republica Moldova oferă mai multe posibilități decât ne imaginăm în ceea ce privește lansarea unei afaceri. Este părerea lui Cameron Manwaring, unul din mentorii din cadrul proiectului UpCelerator organizat de Dreamups.

Fondator al ShareAbility, o companie care consultă branduri renumite în privința creării conținutului pe Youtube, Cameron a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe branduri renumite, printre care Turkish Airlinse, Flyboard, NVIDIA și ESPN, scrie moldova.org.

Pe lângă activitățile de bază, Manwaring a avut ocazia de mai multe ori să interacționeze și cu antreprenori și tineri cu inițiativă din Republica Moldova. El consideră că, dacă moldovenii vor deschide ochii la posibilitățile oferite de țara lor, lucrurile s-ar schimba spre bine.  

Americanul îndrăgostit de Moldova 

Relația lui Cameron cu moldovenii a început mai demult, prin intermediul a doi prieteni americani aflați deja aici, care i-au recomandat să viziteze Moldova. Fiind aici, Cameron a vorbit în cadrul a mai multe conferințe, inclusiv datorită background-ului pe care îl avea deja în domeniul antreprenoriatului. 

Pe parcursul ultimilor cinci ani, el a reușit să ajute peste 100 de companii și startup-uri moldovenești în dezvoltarea de produse și servicii, dar și a proceselor de lucru. „Sunt și startup-uri, dar și companii cu statut deja pe piață, care operează de câțiva ani. Cred că un rol aparte aici îl joacă faptul că sunt îndrăgostit de oamenii acestei țări”, spune acesta.  

Care sunt beneficiile de a face un start-up în Moldova 

  • Este foamea și dorința de a reuși. Cameron Manwaring face o paralelă între statul său de baștină, Utah, și Republica Moldova. Ambele sunt regiuni unde lumea este mai conservatoare și faptul că aici sunt și costuri de viață mai mici tot este important. Însă, contează foarte mult dorința de a reuși. „Oamenii sunt atât de concentrați să producă un bun, încât nu mai contează efortul sau orele petrecute pentru acel efort”, spune acesta. 
  • Republica Moldova are forță de muncă bună. Unul din primele lucruri pe care le-a observat Cameron a fost că nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze, dar și a limbii ruse. Iar ca bonus, în sistemul educațional se mai învață și a treia limbă – franceza. Evident, nu doar cunoașterea limbilor este un lucru extraordinar. Moldova are și specialiști buni în domenii ca IT, marketing, creare de conținut digital, copywriting, PR și multe altele.  
  • Lucrurile la noi în țară se mișcă rapid. Cameron povestește despre experiența soției sale de a fonda în doar două luni un start-up. Ideea era simplă – să croiască 100 de piese de vestimentație pentru copii. În 8 săptămâni s-au găsit și parteneri, și spațiu, și lucrători – lucru practic imposibil în alte țări. „Și asta deoarece Moldova nu are așa de multe obstacole în implementarea unei idei. Poți să te plângi de faptul că guvernul nu ajută, dar uneori, în domeniul antreprenoriatului, acesta este chiar un lucru bun. E bine când nu ai atâta supraveghere și reguli prin care să ți se spună ce nu poți face”, este de părere Manwaring. 
  • Riscurile sunt mai mici. Mulți se uită la orașe ca New York, San Francisco, Los Angeles, Berlin, Londra și cred că sunt locuri mai bune, că sunt mai multe oportunități, mai mulți clienți. Totuși, Cameron consideră Chișinăul mai bun în ceea ce ține de fondarea unui startup, deoarece aici costurile de trai sunt mai mici, riscurile, la fel, sunt mai mici. Însă într-un oraș mare o greșeală te poate costa foarte mult, iar ca să obții un profit, uneori poate fi nevoie de mai mulți ani. Totodată, în Republica Moldova, dacă reușești să obții un client internațional bun, poți avea din start profituri și de 80%. 
  • Posibilități mari de a călători internațional. Unul din avantajele Republicii Moldova este accesul la piața internațională, la posibilitatea de a călători rapid peste hotare și de a face cunoștință cu experiența internațională. „E mult mai ieftin decât dacă ai trăi în Statele Unite. Aici poți merge în Canada sau Mexic cu mașina, conducând zile întregi, iar dacă zbori internațional, asta costă mult. Și asta constă experiența internațională la noi. În Moldova, având posibilitatea de a ajunge în multe țări, ai posibilitatea de a expune și promova produsul tău la o audiență internațională mai mare”, spune Manwaring.   

Despre supraviețuire și profit 

Cameron Manwaring spune că cel mai ideal scenariu în acest caz sunt banii proprii. Desigur că e bine să ai banii necesari de la investitori, însă, ca să fie o motivație suplimentară, e necesar să investești banii proprii în această afacere.  

El povestește că în primii ani de existență a startup-ului său a lucrat în mai multe locuri, care nu neapărat aveau legătură cu domeniul afacerii sale. A fost o perioadă când a trăit într-o cameră cu un verișor, iar mesele principale erau alcătuite din ce mai rămânea de la banchete sau recepțiile la care participa. 

„Nici un job nu este mai jos de demnitatea ta, dacă faci bani pentru a fonda propria companie. În general, în momentul când afacerea ta face mai mulți bani decât celelalte locuri de muncă pe care le ai, abia atunci îți dai demisia”, afirmă Manwaring.   

Realitatea Live

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău