Beneficiile creării unui start-up în Moldova în viziunea unui antreprenor american. Sunt mai puține obstacole

07 Sept. 2021, 19:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 19:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova oferă mai multe posibilități decât ne imaginăm în ceea ce privește lansarea unei afaceri. Este părerea lui Cameron Manwaring, unul din mentorii din cadrul proiectului UpCelerator organizat de Dreamups.

Fondator al ShareAbility, o companie care consultă branduri renumite în privința creării conținutului pe Youtube, Cameron a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe branduri renumite, printre care Turkish Airlinse, Flyboard, NVIDIA și ESPN, scrie moldova.org.

Pe lângă activitățile de bază, Manwaring a avut ocazia de mai multe ori să interacționeze și cu antreprenori și tineri cu inițiativă din Republica Moldova. El consideră că, dacă moldovenii vor deschide ochii la posibilitățile oferite de țara lor, lucrurile s-ar schimba spre bine.  

Americanul îndrăgostit de Moldova 

Relația lui Cameron cu moldovenii a început mai demult, prin intermediul a doi prieteni americani aflați deja aici, care i-au recomandat să viziteze Moldova. Fiind aici, Cameron a vorbit în cadrul a mai multe conferințe, inclusiv datorită background-ului pe care îl avea deja în domeniul antreprenoriatului. 

Pe parcursul ultimilor cinci ani, el a reușit să ajute peste 100 de companii și startup-uri moldovenești în dezvoltarea de produse și servicii, dar și a proceselor de lucru. „Sunt și startup-uri, dar și companii cu statut deja pe piață, care operează de câțiva ani. Cred că un rol aparte aici îl joacă faptul că sunt îndrăgostit de oamenii acestei țări”, spune acesta.  

Care sunt beneficiile de a face un start-up în Moldova 

  • Este foamea și dorința de a reuși. Cameron Manwaring face o paralelă între statul său de baștină, Utah, și Republica Moldova. Ambele sunt regiuni unde lumea este mai conservatoare și faptul că aici sunt și costuri de viață mai mici tot este important. Însă, contează foarte mult dorința de a reuși. „Oamenii sunt atât de concentrați să producă un bun, încât nu mai contează efortul sau orele petrecute pentru acel efort”, spune acesta. 
  • Republica Moldova are forță de muncă bună. Unul din primele lucruri pe care le-a observat Cameron a fost că nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze, dar și a limbii ruse. Iar ca bonus, în sistemul educațional se mai învață și a treia limbă – franceza. Evident, nu doar cunoașterea limbilor este un lucru extraordinar. Moldova are și specialiști buni în domenii ca IT, marketing, creare de conținut digital, copywriting, PR și multe altele.  
  • Lucrurile la noi în țară se mișcă rapid. Cameron povestește despre experiența soției sale de a fonda în doar două luni un start-up. Ideea era simplă – să croiască 100 de piese de vestimentație pentru copii. În 8 săptămâni s-au găsit și parteneri, și spațiu, și lucrători – lucru practic imposibil în alte țări. „Și asta deoarece Moldova nu are așa de multe obstacole în implementarea unei idei. Poți să te plângi de faptul că guvernul nu ajută, dar uneori, în domeniul antreprenoriatului, acesta este chiar un lucru bun. E bine când nu ai atâta supraveghere și reguli prin care să ți se spună ce nu poți face”, este de părere Manwaring. 
  • Riscurile sunt mai mici. Mulți se uită la orașe ca New York, San Francisco, Los Angeles, Berlin, Londra și cred că sunt locuri mai bune, că sunt mai multe oportunități, mai mulți clienți. Totuși, Cameron consideră Chișinăul mai bun în ceea ce ține de fondarea unui startup, deoarece aici costurile de trai sunt mai mici, riscurile, la fel, sunt mai mici. Însă într-un oraș mare o greșeală te poate costa foarte mult, iar ca să obții un profit, uneori poate fi nevoie de mai mulți ani. Totodată, în Republica Moldova, dacă reușești să obții un client internațional bun, poți avea din start profituri și de 80%. 
  • Posibilități mari de a călători internațional. Unul din avantajele Republicii Moldova este accesul la piața internațională, la posibilitatea de a călători rapid peste hotare și de a face cunoștință cu experiența internațională. „E mult mai ieftin decât dacă ai trăi în Statele Unite. Aici poți merge în Canada sau Mexic cu mașina, conducând zile întregi, iar dacă zbori internațional, asta costă mult. Și asta constă experiența internațională la noi. În Moldova, având posibilitatea de a ajunge în multe țări, ai posibilitatea de a expune și promova produsul tău la o audiență internațională mai mare”, spune Manwaring.   

Despre supraviețuire și profit 

Cameron Manwaring spune că cel mai ideal scenariu în acest caz sunt banii proprii. Desigur că e bine să ai banii necesari de la investitori, însă, ca să fie o motivație suplimentară, e necesar să investești banii proprii în această afacere.  

El povestește că în primii ani de existență a startup-ului său a lucrat în mai multe locuri, care nu neapărat aveau legătură cu domeniul afacerii sale. A fost o perioadă când a trăit într-o cameră cu un verișor, iar mesele principale erau alcătuite din ce mai rămânea de la banchete sau recepțiile la care participa. 

„Nici un job nu este mai jos de demnitatea ta, dacă faci bani pentru a fonda propria companie. În general, în momentul când afacerea ta face mai mulți bani decât celelalte locuri de muncă pe care le ai, abia atunci îți dai demisia”, afirmă Manwaring.   

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău