Beznă, foamete, frig! Rușii de la Cuciurgan scumpesc energia electrică livrată Republicii Moldova

12 Feb. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Feb. 2022, 12:06 // Actual //  bani.md

În primăvară, curentul livrat Republicii Moldova de centrala de la Cuciurgan ar urma să se scumpească, potrivit anunțului directorului centralei, Valentin Trubceanin citat de novostipmr.org.

Ca urmare a majorării prețului gazului, noi vom stabili propriul preț pentru energia electrică. Având în vedere că alți exportatori, care sunt interesați și de piața moldovenească, ne fac mereu concurență, dar cel mai probabil nu vor putea asigura livrări stabile în Moldova, preţul, desigur, va fi mai mare, a explicat Trubceanin

În opinia lui, toate părțile vor să evite o creștere dramatică a prețurilor, pentru ca populația Moldovei să nu fie împovărată și de prețurile la curent, după ce s-au majorat și alte tarife.

Vreau să subliniez că Centrala de la Cuciurgan nu este o întreprindere socială, noi reprezentăm mediul de afaceri. Prin urmare, va trebui să găsim o cale de mijloc. Directorul general centralei termoelectrice s-a arătat deschis pentru cooperarea cu Moldova: „Aceasta este o afacere: dacă ar fi neprofitabilă, nu am lucra”, a menționat Trubceanin.

În prezent, costul energiei electrice livrate este de 53,5 USD/MWh. Actualul contract de livrare a energiei electrice expiră pe 31 martie. În 2021, centrala a livrat 5 miliarde kWh. Producția de curent a crescut cu 6%. Acest lucru se datorează majorării volumelor de export și creșterii consumului de energie electrică pe piața internă.

Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

De-a lungul timpului, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău