„10 LEI” Traian Chivriga, XY Partners: În 2022 vrem să ajutăm 100 de antreprenori să înregistreze companii

14 Feb. 2022, 17:38
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Feb. 2022, 17:38 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

În mai 2019 pe piața din Republica Moldova a fost lansată compania XY Partners. Pentru a afla mai multe despre misiunea companiei, sectorul antreprenorial din Republica Moldova și programele de accelerare și pre-accelerare de la XY Partners am discutat cu Traian Chivriga, fondatorul companiei, la emisiunea 10 LEI realizată de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

„Inițial ne gândeam să construim o organizație care va ajuta companiile mari de la noi din țară să inoveze, mă refer aici la corporații, bănci, etc, dar la un moment dat am înțeles că sunt foarte mulți antreprenori tineri care au nevoie mai mare de ajutor. Atunci ne-am gândit că ar fi interesant să construim un proces de incubare și asistență pentru a-i ajuta pe tinerii antreprenori să dezvolte un produs, să găsească clienți, să facă marketing corect, să ajungă în vizorul mass-media și să ridice o rundă de finanțare pentru a se extinde peste hotare.”


În prezent XY Partners a realizat peste 7 programe în urma cărora peste 100 de antreprenori au înregistrat companii și sunt activi, dintre care 9 dintre companii au ridicat runde de investiții, iar alte două companii sunt pe cale să se lanseze și peste hotare.

„Noi ne mândrim cu aceste rezultate în primii doi ani de activitate”, a menționat Traian Chivriga.

Printre companiile care au absolvit programele XY Partners se numără: Floral Soul, KIDDO, Teleport Travel, Voice Over, Cidru în Moldova, Moft.

În cadrul interviului, Traian Chivriga ne-a spus care este diferența dintre un program de accelerare și de pre-accelerare.

„În accelerator noi conectăm antreprenorii cu investitori privați. Noi avem rețeaua Business Agency Moldova care reunește directori de companii, proprietari de companii care au capital și sunt gata să contribuie sub formă de mentorat și investiții financiare în startupurile noi create. Acceleratorul are scopul de a transforma ideea în afacere până la momentul în care fondatorii obțin bani pentru a dezvolta afacere. Aici vorbim despre companii IT.”

Una dintre problemele companiilor IT este faptul că acestea nu pot accesa granturi pentru că nu produc nimic. De asemenea, nu pot apela la împrumuturile oferite de bănci, întrucât nu au ce pune în gaj. În acest sens, XY Partners încearcă să găsească investitori.

„Programul de pre-accelerare este susținut de către partenerul nostru de încredere UN Women. Programul se focusează pe implementarea ideilor de afaceri în rândul doamnelor și domnișoarelor. Noi le ajutăm să ajungă până la etapa de lansare, să facă primele vânzări și să se autoîntrețină. De obicei sunt companii care produc diverse produse. Aceste companii pot beneficia de granturi și pot accesa credite de la bănci.”

Fondatorul XY Partenrs consideră că un start-up IT nu are nevoie de granturi, acesta are nevoie mai mult de mentorat și bani privați pentru a crește.

În luna martie XY Parteners lansează alte două programe, unul de accelerare și altul de pre-accelerare.

Programul de accelerare începe pe data de 10 martie, termenul limită de aplicare este data de 20 februarie. Programul este destinat ideilor sau startupurilor IT.

Beneficiile celor care vor participa sunt:

  • 10.000 de dolari investiție privată în companie;
  • mentorat și suport din partea a 80 de mentori printre care se numără directori de companie, investitori, alți fondatori de companii;
  • spațiu de lucru;
  • suport operațional din partea partenerilor;

Un alt program este programul de incubare destinat companiilor care vor să vândă în mediul online și care au început să vândă un produs pe Instagram, Youtube sau Tiktok.

„Scopul nostru este să aducem antreprenorii până la nivelul când ei au propriul brand, un magazin, distribuție, livrare, plăți online și multe altele. Termenul de aplicare este data de 1 martie. Pe data de 20 martie începe programul. Antreprenorii care vor fi selectați pentru programul E-comm vor învăța cum să răspundă corect la cuvântul „Preț” din comentarii.”

În cadrul programelor, participanții vor fi implicați în zeci de sesiuni cu diferiți mentori. De asemenea, vor învăța cum să discute cu clienții, investitorii vor dezvolta produsul/serviciile oferite. Nu în ultimul rând cor învăța despre marketing, vânzări, finanțe, etc. Într-un final companiile vor fi susținute pentru a se înregistra oficial, să găsească un contabil, etc.

Mentorii programelor XY Partners sunt atât din Republica Moldova cât și de peste hotare. Aceștia vin din 12 domenii: finanțate, vânzări, recrutare, marketing, dezvoltare de produs, etc.

Potrivit lui Traian Chivriga, sectorul antreprenorial din Republica Moldova s-a dezvoltat foarte mult. Populația manifestă mai mult interes pentru lansarea unei afaceri. De asemenea, există mai multe huburi și organizații care oferă suport antreprenorilor.

Fiind întrebat de Bani.md, fondatorul XY Partners a declarat că de la 10 LEI și chiar de la zero poți ajunge la un milion.

„În primul rând gândește-te la asta (n.r. 10 lei) ca la 5 călătorii cu troleibuzul. Să presupunem că vrei să lansezi o afacere în segmentul B2B, înseamnă că acestea sunt 5 adrese de potențiali clienți. Și dacă, cel puțin, una dintre aceste deplasări îți vor aduce 500 de lei, 1000 de lei deja ai o investiție acoperită.”

În 2022, XY Partners își propune să susțină în continuare antreprenorii din Republica Moldova.

Tot în cadrul interviului Traian Chivriga a dezvăluit ce trebuie să facem atunci când avem o idee de afacere. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul integral.

XY Accelerator powered by Tekwill este realizat cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul financiar al investitorilor locali și cu susținerea inițiativei Startup Moldova. Proiectul Tekwill sprijină livrarea programului de mentorat și consultanță în cadrul acceleratorului, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău