„Big Oil” scoate armele grele: Mamuţii din petrol îi cer lui Kamala Harris să îşi clarifice politica energetică

01 Sept. 2024, 10:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
01 Sept. 2024, 10:00 // Bani și Afaceri //  bani.md

Industria petrolieră americană şi republicanii îi cer lui Kamala Harris să îşi clarifice politica energetică şi climatică, în timp ce candidata democrată încearcă să îşi mulţumească baza progresistă fără a îndepărta alegătorii din zonele de şist, precum Pennsylvania, un stat crucial, scrie FT.

Joi, vicepreşedintele a declarat că nu mai susţine interzicerea fracturării, tehnologia care a declanşat revoluţia şisturilor bituminoase. Însă revenirea lui Harris nu a potolit atacurile lui Donald Trump sau ale executivilor americani, care susţin că ea ar afecta sectorul de petrol şi gaze al ţării.

Şefii celor mai mari două grupuri de lobby petroliere din SUA au declarat că candidata democrată trebuie să spună, de asemenea, dacă va menţine sau va pune capăt unei pauze în ceea ce priveşte aprobările federale pentru noi fabrici de gaze naturale lichefiate şi dacă va sprijini restricţiile privind forajul impuse de administraţia Biden.

„Pe baza a ceea ce ştim despre poziţiile sale anterioare, proiectele de lege pe care le-a sponsorizat şi declaraţiile sale anterioare, a adoptat o poziţie destul de agresivă împotriva energiei şi a industriei petrolului şi gazelor”, a declarat Anne Bradbury, şefa Consiliului american de explorare şi producţie.

„Acestea sunt întrebări politice semnificative şi majore care au un impact asupra fiecărei familii şi întreprinderi americane şi pe care alegătorii merită să le înţeleagă mai bine atunci când vor face alegerea în noiembrie”, a spus ea.

Mike Sommers, director executiv al American Petroleum Institute, cel mai puternic grup de lobby al Big Oil, a declarat că Harris ar trebui să spună dacă va rămâne la politicile administraţiei Biden, care au declanşat „un atac de reglementare cum această industrie nu a mai văzut niciodată”.

Trump, candidatul republican, a acuzat-o pe Harris că plănuieşte un „război împotriva energiei americane” şi a acuzat-o în mod repetat pe ea şi pe preşedintele Joe Biden pentru costurile ridicate ale combustibilului din ultimii ani.

Joi, el a promis să elimine politicile administraţiei Biden care „denaturează pieţele energetice”. Fostul preşedinte a calificat schimbările climatice drept o păcăleală, iar consilierii săi au declarat că va elimina legislaţia privind schimbările climatice semnată de Biden, Inflation Reduction Act.

Dezbaterea privind politica energetică a lui Harris are loc în timp ce ea şi Trump fac curte muncitorilor cu gulere albastre din Pennsylvania, un mare producător de gaze de şist care are 72 000 de angajaţi – un grup de vot potenţial decisiv într-un stat în care Biden a câştigat la limită în 2020.

Harris a declarat în 2019 că susţine interzicerea fracturării, dar joi a declarat pentru CNN că a renunţat la această poziţie şi că SUA ar putea avea „o economie prosperă bazată pe energie curată fără a interzice fracturarea”.

Producţia americană de petrol şi gaze a atins un nivel record sub conducerea lui Biden, chiar dacă capacitatea de energie curată s-a extins rapid.

Dar în special directorii din sectorul gazelor au fost alarmaţi de o pauză federală în construirea de noi fabrici de export de GNL, care aprovizionează clienţi din Europa până în Asia, afirmând că această politică va împiedica continuarea producţiei de şist din SUA.

Toby Rice, directorul general al EQT din Pennsylvania, cel mai mare producător de gaze naturale din SUA, a declarat că Harris ar trebui să ridice restricţiile, care, potrivit lui, ar compromite securitatea energetică.

„Ignorând pentru o secundă declaraţia ei anti-fracking de acum patru ani, putem vorbi despre recenta pauză LNG care a fost pusă în aplicare în acest an?”, a spus el. „Aceasta este o politică care a primit critici masive din toate părţile – aliaţii noştri, industria şi campionii mediului . . un pas înapoi pentru climă şi securitatea energetică americană”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Parlamentul a aprobat joi, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați, proiectul de lege care instituie pentru prima dată în Republica Moldova conceptul de „publicitate de stat” și stabilește reguli stricte pentru alocarea fondurilor publice către furnizorii de servicii media și platforme online.

Noua lege introduce noțiuni esențiale precum „entitate din sectorul public”, „mesaj de interes public” și definește publicitatea de stat ca fiind orice mesaj promoțional, anunț sau campanie informativă difuzată contra cost de o instituție publică, prin contract cu un furnizor media.

Actul normativ stabilește și interdicții clare: în timpul campaniilor electorale, publicitatea de stat care promovează realizările sau obiectivele entităților publice este interzisă, cu excepția cazurilor autorizate de Comisia Electorală Centrală. În plus, mesajele difuzate în situații de urgență, care vizează un interes public major, nu vor fi considerate publicitate de stat și vor fi publicate gratuit.

Legea introduce criterii riguroase pentru alocarea banilor publici în media, precum diversitatea serviciilor media, independența editorială, respectarea normelor deontologice, transparența finanțării și relevanța mesajelor pentru publicul-țintă. Dacă valoarea estimată a contractelor de publicitate de stat depășește 100.000 de lei anual, achiziția devine obligatoriu publică prin sistemul electronic de achiziții publice.

Atât instituțiile publice, cât și furnizorii media vor avea obligația de a publica anual rapoarte privind sumele cheltuite pentru publicitate de stat. Agenția Achiziții Publice va avea un rol central în monitorizarea procesului și în elaborarea unui raport anual privind achizițiile din acest domeniu.

Totodată, legea prevede posibilitatea promovării valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova prin mesajele de interes public. Acestea vor trebui planificate din timp, printr-un document anual publicat de instituțiile publice, care va include scopul, costurile, sursa de finanțare și perioada de implementare.

Legea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA