Blocuri de locuit în loc de pădure! „Schema” pusă la cale de un agent economic de la Codru. Ce-i nemulțumește pe oameni

11 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Aug. 2021, 15:15 // Actual //  bani.md

Situație scandaloasă în orașul Codru, municipiul Chișinău, acolo unde un agent economic a decis să ridice din temelie mai multe blocuri de locuint chiar în mijlocul pădurii, fapt ce a creat indignări în rândul locuitorilor. Oamenii au depus o sesizare și cer ca ilegalitatea să fie stopată, scrie Realitatea.md.

Potrivit autorilor sesizării, pentru construcția acestor blocuri urmează a fi schimbat Planul Urbanistic Zonal, ceea ce ar însemna defrișarea a circa 1,2 ha de pădure.

„Defrișarea pădurilor și construcția blocurilor pune în pericol casele care sunt construite mai în vale de mai mulți ani, existând astfel riscul ca după construcția blocurilor locative multietajate, acestea să vină la vale peste casele noastre”.

Astfel, Realitatea.md a luat legătura cu Stelian Manic, consilier în cadrul Consiliului Codru pentru a ne explica cum stau de fapt lucrurile.

„Situația este ieșită din comun. Acum două luni, cineva a procurat porțiunea de teren, este vorba de 1, 2 ha de pământ, iar el este așezat într-o pantă unde a fost cândva o pădure. Dacă anterior pământul nu putea trece în proprietatea cuiva, prin diverse scheme el a trecut.

Proprietarul care în urmă cu 2 luni a cumpărat pământul, acum a hotărât brusc că vrea să construiască un cartier întreg, chiar pe pantă. Ei planifică să defrișeze pădurea, iar cel mai picant este că este acest lucru trece timp de 2 luni prin consiliul orașului Codru. Mai mult, cel care lobează este în fruntea consiliului orașului Codru. La moment, el gestionează cu toate schimbările de PUZ.

Acest personaj, timp de un an și-a croit o majoritate și el nici măcar nu este locuitor al orașului Codru, iar anterior pe numele lui și a tatălui, ex-magistrat, a fost întocmit un dosar penal pentru că au încercat din orașul Codru să fure 700 ha de pământ.

Joi vom avea patru schimburi de Puz-uri. Ei probabil au pierdut toate malurile și se grăbesc până au posibilitatea să facă toate aceste schimbări”.

Mai mult, consilierul ne-a declarat că întradevăr în această zonă este expusă alunecărilor de teren, iar defrișarea copacilor va agrava și mai mult situația.

„Mă bucur că oamenii s-au ridicat și mobilizat pentru că e o zonă foarte frumoasă, pădure chiar sub orașul Chișinău, iar mai la vale este Vila lui Antonescu, un monument istoric foarte extraordinar. Se află chiar sub panta pe care ei vor să o construiască, iar dacă se defrișează copacii, devine mult mai periculos. Mai mult, dacă se vor ridica 11 cartiere a câte 15 etaje pe un loc foarte mic, e catastrofă. Peste câțiva ani noi riscăm foarte mult aici.

Încercăm să ținem piept la toată situația creată, încercăm să oprim hoțomanii unde și cum avem posibilitatea. Joi, la ședința consiliului vom încerca să nu admitem aceste lucruri”.

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău