Bloomberg: Europa este pregătită pentru o iarnă fără gaze rusești

28 Sept. 2022, 05:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2022, 05:53 // Actual //  bani.md

Este posibil ca Europa să aibă suficient combustibil în această iarnă pentru producerea de energie electrică, pentru a compensa livrările din Rusia, după ce a cumpărat frenetic gaze naturale lichefiate, potrivit BloombergNEF.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în timpul iernii viitoare decât în anul precedent, în timp ce vara viitoare ar putea crește achizițiile cu aproximativ 14% pentru a reface stocurile pierdute, a arătat BNEF într-un raport publicat marți. Împreună cu faptul că cererea s-a prăbușit ca urmare a creșterii prețurilor la energie, aceste livrări sunt suficiente pentru a suplini oprirea completă a fluxurilor din gazoductele rusești începând cu 1 octombrie, a arătat raportul.

Pentru a se aproviziona cu combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să achiziționeze cu 90% mai mult GNL pe piața spot decât au asigurat prin contracte pe termen lung, ceea ce va intensifica și mai mult concurența cu Asia. Acest lucru va susține prețurile globale ale gazelor, care au crescut vertiginos de când Europa a încercat să își reducă dependența de Rusia după ce cel mai mare furnizor al său a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Prețurile ridicate ale GNL la vedere vor persista, deoarece Europa trebuie să își mențină atracția asupra întregii oferte de GNL disponibile, lăsând foarte puțin pentru Asia”, a transmis BNEF. China și piețele asiatice emergente vor înregistra probabil o scădere a importurilor.

Conform scenariului central al BNEF, care presupune condiții meteorologice în conformitate cu media ultimilor 10 ani și lipsa fluxurilor de gaze rusești, Europa ar urma să importe 40 de milioane de tone de GNL în această iarnă și o fracțiune mai mult în vară pentru a reface stocurile. Astfel, Asia ar rămâne cu un volum spot de 12 milioane de tone pentru această perioadă, care ar avea nevoie de doar 8 milioane de tone în plus față de oferta contractată.

Cu toate acestea, o iarnă friguroasă în nordul Asiei ar deturna 5,6 milioane de tone din Europa, în principal pentru a alimenta cererea Japoniei, iar o vară caldă care ar urma ar face ca acest număr să crească la 6,9 milioane în următoarele 12 luni, potrivit raportului. Acest scenariu va duce probabil la o concurență sporită la nivelul prețurilor.

Între timp, mai mult GNL rusesc va merge în China, unde se așteaptă ca cererea de iarnă să scadă cu 16% față de anul trecut. Consumul Japoniei este prognozat să scadă cu 8% în al patrulea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, deoarece națiunea pornește centralele pe cărbune, în timp ce cererea Coreei de Sud ar putea crește cu 10% de la an la an din cauza stocării, se arată în raport.

Este probabil ca oferta să crească doar marginal în această iarnă, aducând puțină ușurare pe piața deja tensionată, a arătat BNEF. Printre riscurile la adresa producției se numără întârzierile la repornirea proiectului Freeport LNG din SUA și problemele de aprovizionare din Egipt și Nigeria.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO