BNM a stabilit șase priorități de supraveghere a băncilor în anul 2023

18 Ian. 2023, 10:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2023, 10:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate pentru a le menține bine capitalizate și stabile. Aceasta în condițiile în care sistemul bancar autohton a încheiat  anul 2022 cu rezultate financiare bune,  băncile menținând toți indicatorii prudențiali peste limitele reglementate.

Astfel, prioritățile stabilite pentru anul 2023 se referă la menținerea unui nivel adecvat de active lichide; identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit; prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului; aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice; evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată și altele.

Eforturile Băncii Naționale se vor axa pe acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare, precum  și implementării în viitorul apropiat a schemei de plăți instant. Totodată, BNM se va asigura că băncile își testează efectiv planurile pentru continuitatea activității și demonstrează capacitatea de a susține reziliența băncii pentru toate operațiunile desfășurate.

În anul 2022, preocupările de bază ale Băncii Naționale a Moldovei au fost gestionarea eficientă a efectelor imediate ale războiului din Ucraina, precum și ale celor cauzate de inflație și pandemia COVID-19. Astfel, în pofida factorilor externi negativi, indicatorii sectorului bancar s-au încadrat peste limitele reglementate, reflectând, în acest mod, reziliența sectorului ca urmare a reformelor din ultimii ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 16:05 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

La sfârșitul anului trecut, fermierii greci s-au plâns că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 a fost deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că „n-a plouat la timp”. În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău