BNM presează bancherii să ieftinească creditele și anunță că va relua tăierea dobânzii cheie

19 Sept. 2023, 17:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 17:06 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual. De asemenea, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută.

Decizia vine să încurajeze consumul și să echilibreze economia națională, mai ales că noile informații macroeconomice confirmă validitatea ultimei prognoze a BNM, inclusiv tendința de scădere a inflației.

Atenuarea prețurilor de consum, tendința anticipată de diminuare a acestora, precum și  scăderea în continuare a ratelor dobânzilor vor susține economia. Acest cadru creează premise ca la următoarea ședință de politică monetară, Banca Națională a Moldovei să diminueze în continuare rata de bază. Totuși decizia va depinde de evoluțiile economiei globale, precum și cele din mediul intern: volumul ajutorului financiar al statului pentru perioada rece a anului, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și agentul termic, dinamica ratelor dobânzilor, precum și volumul creditelor acordate. Totodată, vor fi luate în calcul și deciziile privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și trasarea orientărilor pentru anul 2024.

Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, la necesitate, va veni cu măsurile de rigoare, care să readucă și să mențină inflația în țintă. De asemenea, decizia BNM, fiind însoțită de măsurile altor autorități, vor impulsiona dezvoltarea și creșterea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău