Revoltător! 159 de mii de tineri nici nu lucrează și nici nu învață, iar 6,4% sunt plecați peste hotare

19 Sept. 2023, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 14:40 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul Național de Statistică a publicat rezultatele cercetării privind forța de muncă în Republica Moldova a tinerilor cu vârsta de 15-34 de ani.

Astfel, conform datelor, tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani se împart în mai multe categorii distincte:

Tinerii NEET (care nu sunt în educație, angajați sau în formare profesională): Această categorie a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 27,1% în trimestrul II 2023, față de 29,8% în același trimestru al anului precedent.

Tinerii în educație și/sau formare profesională, dar neangajați: Această categorie a crescut la 27,0%, fiind cu 1,2 puncte procentuale mai mare față de aceeași perioadă din 2022.

Tinerii angajați care nu urmează nicio formă de educație sau formare profesională: Această categorie a înregistrat o creștere ușoară, ajungând la 35,4%, cu o creștere de 0,7 puncte procentuale față de trimestrul II 2022.

Tinerii angajați care urmează în paralel educație și/sau formare profesională: Această categorie a înregistrat cea mai semnificativă creștere, ajungând la 4,1%, comparativ cu 2,0% în trimestrul II 2022.

Tinerii care lucrează sau caută de lucru în străinătate pentru o perioadă de până la un an și nu urmează nicio formă de educație sau formare profesională: Această categorie a înregistrat o scădere la 6,4%, cu o reducere de 1,4 puncte procentuale față de trimestrul II 2022.

Numărul total de tineri NEET cu vârsta între 15-34 de ani a fost de 158,9 mii, din care 37,3 mii au vârste între 15-24 ani și 95,2 mii între 15-29 ani. În toate aceste trei grupe de vârstă, majoritatea tinerilor NEET sunt femei, reprezentând 60,7% din totalul de 15-24 ani, 69,6% din totalul de 15-29 ani și 68,3% din totalul de 15-34 ani.

Distribuția pe vârstă arată că tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani formează cea mai mare parte a categoriei NEET, cu o pondere de 40,1%. Aceștia sunt urmați de tinerii cu vârste între 25 și 29 ani, cu o pondere de 36,4%. Tinerii cu vârste între 20 și 24 de ani reprezintă 19,1% din total, iar cei cu vârste între 15 și 19 ani constituie 4,3% din total.

Analiza arată că, indiferent de grupa de vârstă, femeile domină categoriile NEET, iar diferența de gen este evidentă. Aceasta este mai pronunțată la tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, unde diferența este de 4,9 puncte procentuale, și la tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani, cu o diferență de 16,1 puncte procentuale. Diferența de gen este de 15,9 puncte procentuale la tinerii cu vârste între 15 și 34 de ani.

Rata tinerilor NEET a înregistrat o scădere în trimestrul II 2023 față de trimestrul II 2022, cu o reducere de 1,4 puncte procentuale la tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, 2,0 puncte procentuale la cei între 15 și 29 de ani și 2,7 puncte procentuale la cei între 15 și 34 de ani. Totuși, valorile au crescut în comparație cu trimestrul I 2023. La nivel de gen, rata NEET a scăzut pentru ambele sexe în grupa de vârstă de 15-29 ani în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

În ceea ce privește motivele pentru care tinerii nu lucrează sau nu studiază, predomină categoria celor care au responsabilități familiale, reprezentând 39,6% din total la cei cu vârste între 15 și 24 de ani, 53,1% la cei între 15 și 29 de ani și 53,5% la cei între 15 și 34 de ani. O altă categorie importantă o formează tinerii care lucrează în străinătate sau intenționează să plece la muncă peste hotare, cu o pondere în creștere odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău