Siegfried Mureşan: Republica Moldova va fi din nou cap de afiş în Parlamentul European

19 Sept. 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2023, 13:01 // Actual //  Lupu Eduard

Siegfried Mureșan, europarlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) din România, a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, că Parlamentul European va juca un rol esențial în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Decizia de a organiza o dezbatere și de a adopta o rezoluție referitoare la această temă a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European și va avea loc în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie.

Siegfried Mureșan a făcut anunțul într-o postare pe rețelele de socializare, subliniind importanța evenimentului pentru viitorul european al Republicii Moldova. Eurodeputatul a menționat că Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a solicitat organizarea acestei dezbateri și adoptarea unei rezoluții privind Republica Moldova, în urma unei inițiative venite din partea eurodeputatului Andrej Halicki, vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară „Euronest,” și din partea sa, în calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.

„Aducem Republica Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului,” a declarat Siegfried Mureșan.

Această dezbatere și rezoluție reprezintă un semnal puternic de sprijin din partea Uniunii Europene pentru eforturile și reformele Republicii Moldova în direcția integrării europene. Acest pas ar putea contribui la consolidarea relațiilor diplomatice și la avansarea parcursului european al țării, punând accent pe valorile democratice și standardelor europene.

În contextul actual, acest anunț vine ca un semn de încurajare pentru Republica Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană și subliniază importanța colaborării strânse dintre cele două părți în promovarea stabilității și dezvoltării regionale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău