Bogații s-au îmbogățit și mai mult: raportul uluitor emis de Manchester City

15 Nov. 2023, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2023, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Manchester City a raportat miercuri profituri record după cel mai bun sezon din istoria sa, pe parcursul căruia a cucerit Liga Campionilor, titlul în Premier League şi Cupa Angliei, precum şi recunoaşterea sa drept cel mai valoros brand fotbalistic din lume, informează Reuters.

Clubul englez, care îl are ca acţionar majoritar pe şeicul Mansour, începând din august 2008, a obţinut venituri de 712,8 milioane de lire sterline (889,4 milioane de dolari) până în iunie 2023, conform raportului anual difuzat de Manchester City FC Ltd, o creştere de 99,8 milioane (16,3%) faţă de sezonul precedent, împreună cu un profit net record de 80,4 milioane de lire sterline.

„Sezonul 2022-2023 a arătat-o pe Manchester City atingând noi culmi şi stabilind noi repere”, a precizat într-un comunicat preşedintele clubului din Manchester, Khaldoon Al Mubarak. „Pe scurt, în sezonul trecut Manchester City a realizat cel mai mare an fotbalistic şi comercial din istoria sa”, a adăugat oficialul.

Veniturile din difuzare au crescut cu 50,4 milioane de lire sterline faţă de anul precedent (20,2%), în primul rând datorită faptului că Manchester City a ajuns până în finala Ligii Campionilor şi a Cupei Angliei, competiţii pe care a reuşit să le câştige.

Profiturile au beneficiat şi de tranzacţii semnificative ale jucătorilor, cu 121,7 milioane de lire sterline generate din transferuri, o creştere de 79,8% faţă de ultimele 12 luni.

Manchester City a ocupat prima poziţie pe lista Brand Finance Football 50, cu o valoare a mărcii de 1,51 miliarde de lire sterline, depăşind echipa spaniolă Real Madrid (1,46 miliarde). Manchester United s-a clasat pe locul al patrulea, cu 1,36 miliarde.

Este pentru prima dată când un club englez s-a clasat pe primul loc începând din 2018, raportul menţinând dominaţia Manchester City pe teren timp de un deceniu şi veniturile cele mai mari faţă de orice alt club din raport drept motive chele pentru saltul „cetăţenilor” în clasament.

Manchester City s-a clasat pe primul loc şi în Deloitte Football Money League pentru al doilea an consecutiv, cu cele mai mari venituri pentru un club din fotbalul european, în care a devansat-o de asemenea pe Real Madrid.

La începutul anului 2023, Manchester City a fost acuzat de Premier League de peste 100 de încălcări ale regulilor care impuneau clubului să furnizeze „mai multe informaţii financiare care oferă o imagine fidelă şi corectă a poziţiei financiare a clubului”, a precizat liga într-un comunicat difuzat pe 6 februarie.

Raportul financiar de miercuri a abordat acuzaţiile respective, precizând: „În februarie 2023, ca răspuns la acuzaţii, clubul a emis un comunicat prin care saluta examinarea acestei chestiuni de către o comisie independentă, pentru a lua în considerare în mod imparţial ansamblul dovezilor irefutabile care există în sprijinul poziţiei sale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău