Bomba de diametru mic lansată de la sol și creată de Saab și Boeing ar fi pe lista ajutorului trimis Ucrainei de SUA

19 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet major de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta cum să ajute Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit a trei oficiali americani și a unei alte persoane familiarizate cu discutiile, scrie Politico. Din pachet, ar urma să facă parte Bomba de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) cu o rază de acțiune de 160 de kilometri și blindatele Stryker.

În timp ce următoarea tranșă va include artilerie suplimentară, muniție și blindate – probabil vehicule blindate de luptă Stryker – SUA nu sunt așteptate să aprobe trimiterea de tancuri M1 Abrams, au spus aficialii care au vorbit sub rezerva anonimatului.

În prezent, administrația Biden nu are de gând să trimită Abrams, tancul de luptă de 60 de tone al armatei, au spus sursele.
Reticența se datorează provocărilor logistice și de întreținere ale tancurilor și nu din cauza îngrijorării că transferul lor ar putea escalada conflictul, a spus unul dintre oficialii americani.

Această persoană a menționat că SUA au ajutat Ucraina să obțină tancuri din epoca sovietică și sprijină decizia britanică de a trimite de tancuri Challenger 2.
Pachetul va include probabil blindate Stryker, un vehicul blindat de luptă cu opt roți construit de General Dynamics Land Systems, precum și „Ground-Launched Small Diameter Bomb” (GLSDB) / Bombă de Diametru Mic Lansată de la Sol, care au o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometri, au spus două dintre surse. POLITICO a raportat pentru prima dată săptămâna trecută că Pentagonul ia în considerare trimiterea blindatelor Stryker în următoarea tranșă. Reuters a raportat pentru prima dată în noiembrie că bombele cu diametru mic fabricate de Boeing erau în discuție.

Acest pachet nu va include Sistemul de rachete tactice al armatei cu rază lungă de acțiune care poate ajunge la Moscova, potrivit a două dintre persoane. Administrația Biden a refuzat să trimită muniții cu rază lungă de acțiune, în ciuda cererilor Kievului, de teamă să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.

Sistemul GLSDB, parteneriat între Saab și Boeing, se diferențiază prin înalta sa precizie la distanțe lungi, iar GLSDB are și abilitatea de a zbura pe traiectorii complexe și de a manevra pentru a lovi ținte care nu pot fi lovite cu arme convenționale de foc, direct sau indirect. Este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, M270 și ChunMoo. Soluția containerizată poate fi de asemenea folosită la bordul navelor, asigurând posibilitatea ca GLSDB să fie lansată atât de pe mijloace terestre, cât și navale, transmitea Saab în 2019, după testarea sa.

Bombele GBU-39 care ar urma să fie focosul folosit de sisteme au mici aripi rabatabile care le permit să planeze peste 100 de kilometri dacă sunt lansate din avion și pot lovi ținte cu un diametru de doar un metru.
În plus, fiecare bombă costă doar 40.000 de dolari, un preț foarte scăzut comparativ cu alte arme livrate Ucrainei iar motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.

„Credem că furnizarea de tancuri moderne va ajuta și va îmbunătăți semnificativ capacitatea ucrainenilor de a lupta acolo unde luptă acum și de a lupta mai eficient în viitor”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, referindu-se la tancurile europene. El a refuzat să comenteze orice pachet de ajutor viitor din S.U.A.

Țările occidentale și-au sporit dramatic angajamentele pentru noi arme menite să ajute Ucraina. Germania a promis vehiculul Marder, iar Franța tancuri ușoare AMX-10 RC. Canada va furniza, de asemenea, 200 de vehicule de transport de personal fabricate în Canada, iar luna aceasta SUA au anunțat că vor trimite 50 de vehicule de luptă Bradley.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO