Agricultura din Moldova este primitivă și deloc bazată pe economie și comerț. Așa s-a format timp de 30 de ani. Modalitatea de reziliență nu face față la nicio concurență, a declarat deputatul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.
Potrivit lui, în prezent, avem 20 800 de oi în Republica Moldova și când întrebi crescătorii pentru ce le cresc – carne sau lapte. Evident, nu știu. În Republica Moldova nu există niciun fel de relație pe orizontală. De exemplu, plus valoarea grâului este pasărea crescută și ouăle. Or, niciun producător de grâu nu are un contract cu un crescător de păsări pentru un an.
Noi dăm subvenții în agricultură de 1,5 miliarde și rămân în off shore-uri, pentru că avem patru, cinci exportatori care livrează în companii din Elveția în off shore și, respectiv, rămân în companiile care cumpără de la noi materia primă. Plus valoarea rămâne la companiile exportatoare pentru că agricultorul vinde producția din câmp”, explica Bolea.
Deputatul susține că în prezent autoritățile lucrează pentru susținerea agricultorilor mici și mijlocii pentru a putea face față concurenței. „Ei trebuie să se asocieze ca să poată face față agricultorilor mari”.
Fostul deputat Alexandru Slusari afirmă că în prezent fermieri moldoveni exportă producție cu valoare scăzută.
Agroholding-urile cultivă culturi cu volare adăugată scăzută, exportă, iar TVA rămâne în off shore. Ăsta e timpul de agricultură din republica Moldova. Agricultura e controlată de agroholding-uri, exportatori și intermediari. Sunt patru mari exportatori de cereale în Republica Moldova care cumpără producția de la agricultori și o livrează în străinătate”, a punctat Slusari.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!