Cursuri în IT pentru copiii din regiunea Cahul. Viitorul micilor exploratori este unul digital

23 Mart. 2022, 10:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mart. 2022, 10:02 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Startup City Cahul” în parteneriat cu „Tekwill Academy Kids” au lansat 4 cursuri tech adaptate ultimelor tendințe în educație și care le oferă posibilități nelimitate micilor exploratori. Acestea sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și se vor desfășura în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul. Inițiativa este implementată de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

La primele ateliere organizate în municipiul Cahul au participat peste 130 de copii. Încă de mici visează la cariere în domeniul digital, iar științe precum robotica, ingineria sau programare, nu par a fi neaccesibile pentru ei.

Cei mici sunt așteptați în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, acolo unde mentori cu experiență în predarea disciplinelor viitorului le-au pregătit mai multe activități interactive. Printre acestea:

  1. Young Mechanic – la acest curs, copiii de 5 și 6 ani utilizează Seturile LEGO® Education ca pe un instrument eficient de studiu al elementelor de mecanică, construiesc dispozitive nemotorizate și vor înțelege mai bine cum funcționează tehnologiile din jur;
  2. MILO – opțiunea perfectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani unde, cu ajutorul mentorilor, înțeleg mai bine noțiuni din domeniul științei și dezvoltă motorica fină prin asamblarea roboților;
  3. RoboMaker – la acest curs, copiii de la 10 la 12 ani învață să programeze roboți capabili să reacționeze la lumină, să simuleze mișcarea mașinilor fără șofer, să imite un robot aspirator și multe alte sarcini;
  4. Programare și electronică – cursul care formează abilitățile de bază și deprinde logica programării la copiii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

70% din prețul fiecărui curs, dar și echipamentul pentru lecții este oferit în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul. Pentru a vă putea înregistra la cursuri și la ateliere, accesați link-ul sau apelați 079744448.

Pentru a le susține creativitatea, în cadrul proiectului sunt organizate și masterclass-uri STEAM gratuite, unde copiii vor pune în practică cunoștințele din știință, tehnologie, artă, matematică și inginerie.

Corina Andronic, manageră de proiect, EU4Moldova: Startup City Cahul: „Evoluția rapidă a tehnologiilor impulsionează studierea  IT-ului de la vârste fragede. Toate acestea pentru că abilitățile digitale au devenit o necesitate, indiferent de vârstă, locul de trai sau domeniu de activitate. Suntem mândri să vedem părinți și copii entuziasmați de domeniul tech, care le va permite să beneficieze de mai multe posibilități de cunoaștere, învățare, iar pe viitor – profesionale. Dincolo de disciplinele predate la școală, copii au nevoie de alternative de dezvoltare multilaterală, iar aceste cursuri  vin să răspundă tocmai acestor necesități.”

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău