Boris Johnson apasă „butonul” Brexit pentru a-și salva popularitatea

09 Iun. 2022, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

În următoarele ore, legea care modifică Protocolul irlandez va ajunge în parlament fără a conta pe Bruxelles. Premierul britanic este în corzi și știe asta. Deși strategia lui este să joace rolul câștigătorului, Boris Johnson are nevoie de o șansă urgentă la popularitate, iar Brexitul este talismanul său.

Boris Johnson amenință de luni de zile că va schimba unilateral mai multe puncte ale acordului semnat cu UE pentru celebra graniță cu Irlanda de Nord; cei de la Bruxelles au repetat până la exasperare că ceea ce a fost semnat este semnat; dar a sosit momentul. Două pentru unul. Populism și naționalism.

Proiectul de lege este de așteptat să ajungă în Parlamentul de la Westminster între miercuri și joi, deși ar putea fi amânat până săptămâna viitoare. Dacă reușește să treacă prin toate formalităţile – moment în care vor fi implicaţi și parlamentari rebeli sau conservatori fideli lui Johnson –, noile reglementări ar elimina automat controlul mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie și ar pune în mișcare un fel de „regim vamal dual”. Adică, o provocare în toată regula la adresa Comunității Europene, scriu cei de la Cope.

După cum a dezvăluit radiodifuzorul public irlandez RTÈ, mărfurile produse în Regatul Unit ar putea circula liber între cele două insule ca parte a aceluiași teritoriu. Și Marea Britanie ar căuta modalități de a asigura o poliție „solidă”, care ar elimina necesitatea unei granițe în Marea Irlandei.

Și deși guvernul lui Boris Johnson a apărat în public că o modificare neacordată a Protocolului este perfect legală, pe plan intern există serioase îndoieli că aceasta nu implică o încălcare a dreptului internațional. Publicația specializată în informații parlamentare „Politics Home” susține că a avut acces la corespondența dintre experți și Downing Street unde această îngrijorare se reflectă clar.

Aparent, în aceste documente apare un înalt funcționar care consiliază guvernul britanic în chestiuni juridice, afirmând că nu se poate argumenta „credibil” că nu există nicio alternativă la încălcarea unilaterală a tratatului și că este „foarte greu” să aperi acest argument. Rebelii anti-Johnson au servit astfel un nou motiv pentru a-l boicota pe lider. Va fi o chestiune de zile să vedem dacă moțiunea de cenzură internă va fi transferată la Brexit.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău