Bugetul pentru 2024 a fost votat. Cele mai importante puncte

22 Dec. 2023, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2023, 13:41 // Actual //  bani.md

Parlamentul a aprobat astăzi, în lectura a doua, Bugetul pentru anul 2024, cu un accent deosebit pe susținerea domeniilor sociale, educației și dezvoltării infrastructurii. Proiectul prevede alocări majorate pentru diverse sectoare, cum ar fi creșterea indemnizației la nașterea copilului, majorarea salariilor cadrelor didactice și sprijin financiar pentru IMM-uri.

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația acordată la nașterea copilului va cunoaște o majorare semnificativă, ajungând la 20 de mii de lei, în timp ce salariile cadrelor didactice vor fi crescut cu 15%. De asemenea, se prevede dublarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic. Bugetul urmărește să sprijine, de asemenea, programul „Protecția familiei și copilului”, precum și dezvoltarea satelor și orașelor pentru a oferi condiții de trai optime familiilor și oportunități de dezvoltare pentru copii.

Priorități majore rămân și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru care au fost alocate peste 197 de milioane de lei, și dezvoltarea continuă a infrastructurii și sistemului de transporturi, cu un buget planificat de 4 036,5 milioane lei.

Sectorul agricol primește o atenție specială, cu alocări de 1 600,0 milioane de lei pentru subvenționare și dezvoltare rurală. Fondurile vor contribui și la integrarea sectorului agroindustrial în economia europeană.

Pentru promovarea eficienței energetice, dezvoltarea regională și protecția mediului, bugetul include alocări de 322,1 milioane de lei, 601,5 milioane de lei pentru Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, și 175,0 milioane de lei pentru politici de mediu.

De asemenea, se prevede crearea unui fond de sprijin pentru distribuția presei scrise, cu alocații de 11 milioane de lei, menit să compenseze integral majorarea tarifului de distribuție a ziarelor.

Bugetul pentru anul 2024 înregistrează o creștere de 4,4% a veniturilor, estimându-se la 107 172,0 milioane lei, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 122 962,0 milioane lei. Un deficit estimat de 15 790,0 milioane lei reprezintă 4,6% din PIB, iar datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui 125 525,6 milioane lei, cu o pondere în PIB sub 37%.

Bugetul pentru anul 2024 reflectă angajamentul țării de a implementa obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care vizează reducerea sărăciei, crearea de locuri de muncă, stimularea investițiilor și asigurarea securității statului și a cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ