Ca să salveze economia, turcii vor trebui să renunțe la aurul pe care-l țin în casă. Dețin circa 5 mii de tone

10 Feb. 2022, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Feb. 2022, 09:23 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Turcii vor fi încurajați să-și convertească aurul în lire. Ministrul turc de Finanțe a declarat, în cadrul unei întâlniri cu investitorii la Londra, că va anunța la sfârșitul acestei săptămâni o schemă pentru a aduce în sistemul bancar aurul ținut la saltea de gospodării, potrivit Reuters.

Păstrarea economiilor în aur, acasă, are o lungă tradiție în Turcia.

Se estimează că persoanele fizice dețin aproximativ cinci mii de tone de aur, cu o valoare cuprinsă între 250 și 350 de miliarde de dolari.

Oficialul nu a dat alte detalii în legătură cu schema propusă și nici nu a spus cum va funcționa aceasta.

Economiștii spun însă că măsura are în vedere susținerea lirei turcești, care anul trecut s-a depreciat cu 44 la sută în raport cu dolarul american.

Măsura vine după ce în decembrie Ankara a introdus o altă schemă pentru a încuraja localnicii să-și transforme în lire economiile în valută, în cadrul unui plan de protecție a depozitelor, care prevede și compensații acordate deponenților pentru orice pierdere cauzată de deprecierea monedei naționale.

Prăbușirea monedei naționale a avut loc pe fondul inflației ridicate, de aproape 50 la sută în ianuarie, alimentată de politica neconvențională a președintelui Erdogan de a reduce dobânzile.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău