Călătoriile interurbane – mai scumpe. Cu cât va crește tariful

10 Feb. 2022, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Feb. 2022, 17:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și transportatorii au ajuns la un numitor comun. Aceasta a declarat președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa după ședința de astăzi, 10 februarie care a avut loc la Guvern. Alexa a spus că momentul critic și revoluționar a fost depășit, iar protestele transportatorilor se încheie aici. Așadar, în urma ședinței, conform informațiilor preliminare, s-a ajuns la consensul ca tariful pentru călătoriile interurbane va crește de la 60 de bani la 70 de bani pentru un kilometru, iar pentru cele raionale – de la 60 la 80 de bani, scrie Realitatea.md.

„A fost o discuție constructivă. Și ministerul și transportatorii au făcut pașii necesari pentru ameliorarea situației. Ne-a fost promisă redacția ordinului pentru ziua de luni. Preliminar avem aceste date: 70 de bani pentru rutele interurbane și 80 de bani pentru rutele raionale, dar mai sunt niște detalii tehnice care trebuie să le definitivăm”, a spus Oleg Alexa. 

Cât despre examinarea restituirii accizelor din volumul motorinei consumate către transportatorii ce efectuează rute regulate, președintele APOTA a spus că nu au primit un răspuns afirmativ.

„Acizii au rămas la nivelul discuției pentru că fără ministerul Finanțelor nu faci nimic. Nu avem un răspuns afirmativ”, a mai adăugat Oleg Alexa.

În urma ședinței, transportatorii s-au ales cu promisiunea că vor primi sprijinul ministerului atâta timp cât nu vor provoca anumite daune bugetului de stat.

„Atât ministrul cât și transportatorii conștientizăm că ar fi bine ca anul acesta povara pe care o punem pe umerii călătorilor să se încheie aici, iar eventualele scumpiri să fie compensate din contul restituirii accizelor. Sper să fim înțeleși de către minister în primul rând.

Avem promisiunea că va fi lansat un program de minister privind transportul ilicit, chiar în luna martie. Ce ține de gări am discutat ca fiecare problemă să aibă o soluție și să o discutăm. Avem promisiunea că vom avea susținere în măsura în care aceasta nu va cauza daune bugetului de stat”, a conchis președintele, după ședința de la Guvern cu reprezentanții MIDR.”

Realitatea.md menționează că transportatorii au protestat în zilele de 7, 8 și 9 februarie cu suspendarea rutelor regulate naționale. Aceasta după ce nu au primit un răspuns din partea autorităților la solicitarea lor privind majorarea tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău