Democrația moldovenească, în agonie. Ne ținem de mână cu Papua Noua Guinee

10 Feb. 2022, 16:03
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
10 Feb. 2022, 16:03 // Slider //  bani.md

Potrivit «Indicelui anual al democrației”», realizat de The Economist, țările de pe planetă care cunosc anul acesta cea mai mare îmbunătățire a stării democrației sunt Indonezia (locul 52) și… Moldova (69), pe când Rusia s-a prăbușit pe locul 124, după Etiopia aflată în plin război civil.

De exemplu, România se situează pe locul 61, exact înainte de Mongolia şi Serbia, iar Republica Moldova puţin mai jos, pe locul 69, însă în continuare în categoria „democraţie deficitară” (însă remediabilă). Țra noastră este pe aceiași poziției cu Papua Noua Guinee.

Țările scandinave, în topul democrațiilor

Norvegia continuă să conducă în topul democraţiilor, studiul acordând acestui stat scandinav cele mai mari punctaje la trei din cinci categorii.

Ea este urmată de Noua Zeelandă, care a urcat de pe locul al patrulea, şi de Suedia, Finlanda, Islanda şi Danemarca.

Două mari state europene au primit însă critici în studiul EIU.

Spania a fost coborâtă la gradul de ”democraţie deficientă” în urma unui scor redus la capitolul independenţa justiţiei, din cauza disputelor politice legate de numirea judecătorilor.

Marea Britanie, deşi rămâne o ”democraţie deplină”, a coborât în clasament în urma câtorva scandaluri care au subminat încrederea în guvern, notează autorii studiului. Prim-ministrul Boris Johnson se confruntă de multe săptămâni cu critici interne din cauza scandalului petrecerilor organizate în timpul pandemiei.

21 de democraţii depline din cele aproape 200 de ţări ale planetei

Democraţiile totale sunt doar 21 la număr, din cele aproape 200 de ţări ale planetei. Toate democraţiile reale sunt situate în emisfera de nord, cu câteva excepţii: Australia, Noua Zeelandă şi… Uruguay.

Majoritatea celorlalte ţări europene, precum şi Statele Unite, se află în categoria “democraţiilor deficitare” (flawed democracy). Pe ultimul loc de pe planetă se află Afganistanul, care a coborât anul acesta sub Coreea de Nord şi Birmania (Myanmar).

Moldova – democraţie deficitară

România se situează pe locul 61, exact înainte de Mongolia şi Serbia, iar Republica Moldova puţin mai jos, pe locul 69, însă în continuare în categoria “democraţie deficitară” (însă remediabilă). De altfel, printre ţările de pe întreaga planetă pe care studiul le găseşte a fi trecut prin cea mai mare îmbunătăţire a scorului lor global, studiul menţionează Indonezia şi… Moldova. Ucraina „regim hybrid“, Rusia, „regim autoritar“ Ucraina, în schimb, este şi mai jos, pe locul 86, în categoria „regim hybrid“, iar mult dedesubt — Rusia, cu 124, la rubrica „regim autoritar“, prinsă între Etiopia şi Niger, Rusia situându-se aşadar, din punctul de vedere al democraţiei, sub Etiopia aflată în plin război civil.

Totuşi, ţara asupra căreia şi-a concentrat atenţia studiul este China. Intitulat chiar „Provocarea China“, el observă că, împotriva aşteptărilor analiştilor occidentali, China nu a devenit mai democratică pe măsură ce i-a crescut nivelul de bogăţie. Dimpotrivă, a devenit „mai puţin liberă“, fiind clasificată în raportul EIU drept un „regim autoritar“. Activişti pentru drepturile omului afirmă că în China cresc constant nivelul de supraveghere, represiunea împotriva criticilor guvernului, a disidenţilor şi minorităţilor precum uigurii musulmani.

Realitatea Live

24 Mart. 2025, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2025, 16:55 // Actual //  bani.md

Nova Poshta Moldova a stabilit un record datorită livrării rapide din cele mai mari magazine online din lume, precum Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Shein, Makeup, Zapatos și altele. Pe 28 februarie 2025, compania a livrat 38 137 de colete într-o singură zi –  peste 50 de expedieri în fiecare minut.

Locuitorii din Moldova aleg să comande tot mai des produse din China, datorită logisticii bine puse la punct și colaborării Nova Poshta cu marketplace-uri internaționale de top. Astfel, în februarie, 88% dintre toate coletele au provenit din China. Cele mai populare produse comandate de moldoveni sunt haine, încălțăminte, cosmetice, electronice și electrocasnice.

Pentru a asigura livrări rapide și pentru a face față cererii în creștere, Nova Poshta îmbunătățește constant procesele. În Chișinău, a fost lansat un nou terminal cu o linie de sortare modernă numită „train sorter”, care funcționează non-stop. Fiecare colet trece printr-un proces riguros de dispecerizare, ceea ce garantează livrarea sigură și reduce riscul pierderilor.

De asemenea, Nova Poshta a extins rețeaua proprie: în prezent, în Moldova activează 64 de puncte de eliberare a coletelor, 260 de poștomate și 31 de oficii. În oficii, a fost implementat un sistem de stocare după adresă, fapt ce a permis reducerea timpului de căutare a unui colet de la 3 minute la doar 45 de secunde.

„Acest record este rezultatul încrederii clienților noștri și al muncii zilnice a echipei Nova Poshta Moldova. În februarie, am procesat 714 805 expedieri, cu 18% mai mult decât în tot anul 2022. Acesta este cel mai mare volum de livrări din întreaga istorie a Nova Poshta în Moldova”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Poshta Moldova.

Anul trecut, în ajunul sărbătorilor, a fost stabilit, de asemenea, un record al numărului de expedieri. Pe 20 decembrie 2024, Nova Poshta Moldova a înregistrat un rulaj de 34 476 de colete într-o singură zi.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI