Căldură mai ieftină în Chișinău! Păcura dezumflă prețul gigacaloriei

05 Aug. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 11:21 // Actual //  Lupu Eduard

Tariful la căldură în Chișinău s-ar putea reduce, în condițiile în care prețul gazului este de 2000 USD per mia de metri cubi, iar tona de păcură este 1000 USD.

„Păcura este mai ieftină față de gazul natural, de aceea tariful la căldură ar putea fi redus. Admit că tariful la căldură ar putea să scadă, dar nu vreau să fac speculații”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu  în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”.

Potrivit ministrului, Republica Moldova a semnat deja primul contract de livrare a păcurii pentru completarea rezervei de stat.

„Capacitatea de depozitare este 45-47 mii de tone. Ne ajunge pentru o lună de iarnă geroasă. O parte din cantitate este depozitată, pentru o altă cantitate am semnat contractul care va fi livrată în august. Până la începutul sezonului de încălzire depozitele vor fi suplinite”, a explicat Spînu.

Costul de piață al păcurei este de 700-800 USD tona la care se mai adaugă și transportul. „De exemplu, dacă am cumpăra din România prețul cu transport ajunge la 900-1000 USD”.

Pentru a ieși din iarnă, Republica Moldova are nevoie de circa 320 mii de tone de păcură.

Ultima dată căldura în Chișinău s-a scumpit 28 ianuarie 2022 cu 30%. La acea vreme ANRE aprobase un tarif 2169 de lei p/Gcal fără TVA.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău