Calea ferată a Moldovei valorează 4 miliarde de lei! Infrastructura și terenurile companiei, în aer

25 Iun. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iun. 2024, 13:04 // Actual //  bani.md

Un raport de audit al Curții de Conturi a dezvăluit că infrastructura feroviară și terenurile aferente în valoare de peste 4,1 miliarde de lei nu sunt înregistrate în bazele de date ale statului. Aceste constatări sunt rezultatul unei verificări a situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În timpul auditului, s-a descoperit că nici infrastructura feroviară, nici terenurile ocupate de aceasta, alături de alte infrastructuri de inginerie și construcții și terenurile aferente, nu sunt înregistrate în evidențele ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice. Această situație se datorează faptului că inventarierea și delimitarea patrimoniului de stat gestionat de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” nu au fost finalizate.

De asemenea, raportul a evidențiat că drumurile naționale și loturile de pământ, proprietate publică a statului în valoare de 22,9 miliarde de lei, sunt reflectate doar în evidența contabilă a Administrației de Stat a Drumurilor. Evidențele contabile ale ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice nu includ aceste informații, ceea ce duce la o subestimare a valorii drumurilor publice în raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat.

În plus, raportul a dezvăluit că 60 de milioane de lei, realocați de la Programul de drumuri la Programul de dezvoltare a transportului feroviar pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată între Cahul și Giurgiulești, nu au fost utilizați în scopul propus. Banii au fost investiți în valori mobiliare de stat, lăsând terasamentul căii ferate într-o stare nereabilitată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Mediul de afaceri din Republica Moldova a primit o veste pozitivă din partea autorităților: norma de achitare a diurnei pentru salariații din sectorul privat va fi redusă cu 30%, începând cu 1 decembrie 2024. Această măsură vine ca răspuns la solicitările și adresările făcute de reprezentanții Asociațiilor și companiilor private și are scopul de a reduce costurile și cheltuielile de transport, care au crescut considerabil, mai ales în sectorul transporturilor internaționale.

„În urma modificărilor aduse Hotărârii de Guvern nr. 637 din 30 august 2023, care reglementează cheltuielile de deplasare, autoritățile au majorat plafoanele pentru diurnele acordate salariaților, dar au introdus o flexibilitate importantă. Astfel, sectorul privat va beneficia de un plafon mai flexibil pentru diurna acordată salariaților în delegație, iar companiile vor putea acorda o diurnă mai mică decât limita stabilită, însă nu mai mică de 70% din norma respectivă”, susține economistul Iurie Rija.

De exemplu, pentru destinațiile internaționale, cum ar fi România, plafonul va varia între 42 și 60 de euro pe zi, iar companiile vor avea libertatea de a alege suma pe care o pot aloca în funcție de bugetul lor. Aceasta va permite reducerea cheltuielilor de deplasare și ajustarea costurilor la realitățile economice.

Începând cu 2024, plafonul de diurnă pentru anumite destinații internaționale a fost majorat, dar măsurile actuale vor ajuta companiile, în special cele din sectorul transportului internațional, care s-au confruntat cu dificultăți financiare din cauza costurilor mai mari de deplasare.

Această modificare a fost binevenită în contextul economiei naționale, care are nevoie de măsuri care să sprijine afaceri din diverse sectoare. Reducerea costurilor de deplasare va contribui la menținerea competitivității companiilor din Republica Moldova, ajutându-le să își optimizeze cheltuielile și să se adapteze provocărilor economice actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău