Dobânzi la credite de 292%! Rușii au luat un volum record de împrumuturi de la microfinanțare

25 Iun. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna mai a acestui an, rușii au luat un volum record de împrumuturi timp de un an și jumătate de la organizațiile de microfinanțare, care acordă împrumuturi până la ziua de salariu, cu o dobândă de 292% pe an. Companiile de microcreditare au acordat 6,34 milioane de împrumuturi în valoare totală de 81,4 miliarde de ruble. Acest lucru reiese din datele Biroului de Scoring publicate de RBC.

Față de aprilie, credite acordate au crescut cu 9,9%, iar în termeni cantitativi – cu 13,8%. De la an la an, volumul creditelor aprobate a crescut cu 41,8%.

Companiile de microcreditare încearcă să adune cât mai mulți clienți posibil în așteptarea înăspririi reglementărilor, explică Nikita Kotochigov, director de dezvoltare a afacerilor la MigCredit MFC, dinamica împrumuturilor. El a reamintit că de la 1 iulie, pentru organizațiile de microfinanțare, condițiile de calcul al indicatorului de sarcină a datoriei (PDI) a potențialilor debitori se vor modifica și participanții de pe piață vor trebui să solicite informații despre povara financiară a clientului de la toate birourile istoriilor de credit, și nu doar unu.

„Creșterea pieței este asigurată de jucători mari, primele 20 de companii, unde nu se poate să nu remarcăm rolul așa-numitelor companii nebancare și piețe de microcreditare”, spune Yakov Romashkin, director financiar al grupului Eqvarta. Potrivit acestuia, grupurile bancare care au înființat recent companii de microfinanțare redirecționează „traficul refuzat” către noi platforme – potențiali debitori cărora nu li s-a acordat un împrumut bancar din cauza politicilor de risc.

„Există un factor în afluxul de clienții „refuzați” de bănci care apelează la organizațiile de microfinanțare. De regulă, au un nivel mai scăzut de îndatorare, un profil de risc mai bun decât utilizatorii clasici ai companiilor de microfinanțare și un „apetit” mai mare, a confirmat CEO-ul Moneyman, Alexander Pustovit.

Reprezentanții MFC „A Dengi” și Webbankir remarcă, de asemenea, o creștere a cererilor din partea cetățenilor care nu erau anterior clienți ai unei bănci sau MFO. „Baza de clienți a crescut cu peste 120 de mii de oameni în primăvară. <…> Dintre orașele rusești cu o populație de peste un milion de locuitori, cea mai impresionantă dinamică o arată orașele din Ural, unde sunt concentrate mari întreprinderi industriale, în care acum se fac investiții serioase – Ekaterinburg, Chelyabinsk, Ufa , Permi”, a declarat Andrey Ponomarev, CEO al platformei financiare online Webbankir.

În același timp, înăsprirea reglementărilor Băncii Centrale afectează emiterea de microîmprumuturi: dacă anul trecut 42% din numărul total de cereri de împrumuturi au dus la emiterea de bani, atunci în acest an cifra a scăzut la 39%, notează NBKI Marketing Regizorul Alexei Volkov.

Conform previziunii Expert RA, în 2024, acordarea de microcredite în Rusia va crește cu 25% față de anul trecut. În momentul de față, dinamica pieței este mai puternică, dar va încetini după 1 iulie, când intră în vigoare noile cerințe ale Băncii Centrale, a conchis Ivan Uklein, director senior pentru ratinguri bancare la Expert RA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău