Un cămătar hrăpăreț, obligat să restituie aproape jumătate de lei moldovenilor. A umflat dobânda la credite

15 Mart. 2023, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2023, 06:00 // Actual //  bani.md

În anul 2022, CNPF și-a exercitat prerogativele legale privind supravegherea pieței financiare nebancare prin efectuarea controalelor – din teren și din oficiu, adoptarea de decizii și dispunerea de măsuri executorii pentru participanții la piața financiară nebancară, dar și prin oferirea de consultanță privind cadrul normativ pentru a sprijini participanții la piața financiară nebancară să aplice corect normele legale.

Sectorul de creditare nebancară

În anul 2022, pe lângă activitatea de monitorizare a evoluției indicatorilor economico-financiari, 134 de organizații de creditare nebancară (OCN) au fost subiecți ai unui control tematic din oficiu și două OCN au fost supuse controalelor planificate privind respectarea cerințelor cadrului normativ aferent activității de creditare nebancară.  Cele mai multe încălcări s-au referit la modul de calcul al dobânzilor și altor plăți aferente dezvăluite pe pagina web, precum și la respectarea cerințelor de creditare responsabilă, inclusiv conformarea indicatorului RSDV. Ca rezultat, CNPF a aprobat o serie de decizii, dispunând:

  • restituirea mijloacelor bănești în sumă de 441 485 lei la 28 de consumatori de servicii de creditare nebancare (în prezent fiind restituiți 371 080 lei la 21 de persoane), ca urmare a încălcării cerinței privind neadmiterea aplicării oricăror plăți (inclusiv dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți) aferente unui contract de acordare a creditului nebancar sau de leasing financiar a căror valoare totală să depășească valoarea debursată conform contractului în cauză. Prin decizia respectivă, CNPF a prescris companiei să-și conformeze activitatea la prevederile art. 9 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 1/2018 și să solicite de la clienți doar restituirea sumei inițiale debursate conform contractului de credit/leasing financiar, fără revendicarea altor plăți;
  • suspendarea operațiunilor bancare la conturile curente;
  • aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în mărime de 10 600 lei unui OCN;
  • întreprinderea măsurilor necesare privind înlăturarea încălcărilor constatate în cadrul controlului la 24 de OCN-uri.

În aceeași perioadă, au fost efectuate nouă controale la Asociațiile de Economii și Împrumut (AEÎ) de categoria B, fiind dispuse o serie de măsuri de înlăturare a deficiențelor constatate. Printre acțiunile întreprinse se numără: instituirea administrării speciale în cadrul a trei AEÎ, cu desemnarea administratorilor speciali, retragerea licenței unei asociații, prescrierea la opt entități de a se conforma cerințelor legislației, atragerea la răspundere contravențională a administratorilor și aplicarea amenzilor în sumă totală de 15 250 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană ia în calcul grăbirea termenului-limită pentru interzicerea importului de gaz rusesc, cu un an mai devreme decât era planificat inițial. Potrivit unei declarații oferite Politico de principalul negociator al Parlamentului European pentru legislația privind eliminarea treptată a gazului, blocul comunitar ar putea renunța complet la gazul din Rusia încă din 2026, în loc de 2027.

„Am fi interesați să discutăm posibilitatea devansării termenului pentru interzicerea importului de gaz rusesc până în 2026”, a declarat europarlamentarul finlandez Ville Niinistö, reprezentant al grupului Verzilor. El va coordona, în lunile următoare, eforturile Parlamentului European privind acest proiect de lege.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă majoră ce prevede interzicerea completă a importurilor de gaz rusesc până în 2027, ca parte a strategiei energetice de eliberare de dependența de resursele Moscovei. Noile discuții indică faptul că Parlamentul European ar putea opta pentru un calendar accelerat, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice și al necesității consolidării securității energetice a continentului.

Propunerea va fi supusă consultărilor și negocierilor între instituțiile europene în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO