Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău

15 Mart. 2023, 09:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2023, 09:36 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, a semnat un acord pentru deschiderea unui nou hotel Mercure în Chișinău, Republica Moldova, în cadrul unui contract de franciză cu un partener local, Coriap SRL. Acesta va fi primul hotel marca Mercure din Moldova.

Hotelul, recent renovat, va fi situat în inima capitalei Republicii Moldova și va fi gata să primească oaspeți până la finalul anului 2023.

Hotelul își va primi oaspeții în 74 de camere generoase, cu design elegant. Oaspeții se vor putea răsfăța cu preparate gastronomice deosebite și vor crea amintiri prețioase la restaurantul a-la-carte și la barul hotelului. Hotelul va fi destinația ideală pentru organizarea de evenimente de afaceri, petreceri și ceremonii private în cele trei săli de conferințe. Călătorii în interes de afaceri vor aprecia confortul unui business corner, precum și posibilitatea de a se relaxa și de a se revitaliza în sala de fitness și la saună. De asemenea, pentru confortul oaspeților, hotelul oferă parcare exterioară.

Noul proiect hotelier Mercure este situat în inima orașului Chișinău, pe strada Vlaicu Pîrcălab nr. 72. Amplasat într-o zonă care îmbină în mod ideal atracțiile turistice și destinațiile de afaceri, hotelul se află la doar câțiva pași de cele mai emblematice repere ale capitalei. Oaspeții vor fi înconjurați de principalele instituții politice și civice ale orașului: ambasade, muzee, instituții culturale, universități și o multitudine de restaurante. Localizarea accesibilă a hotelului le oferă oaspeților șansa de a face o incursiune în cultura și istoria unică a orașului, bucurându-se în același timp de confortul unui hotel de clasă mondială. Proprietatea se află la doar 4 km de gară, și la mai puțin de o jumătate de oră de Aeroportul Internațional Chișinău.

Chișinău, situat în centrul țării, este principalul oraș al Republicii Moldova, atât din punct de vedere al populației, cât și al activității economice. Este cea mai dezvoltată zonă din Republica Moldova și aproximativ o treime din populația Republicii Moldova locuiește în zona metropolitană din jur.

„Suntem încântați să anunțăm deschiderea unui nou hotel Mercure în pitorescul oraș Chișinău, inima Republicii Moldova. Decizia Accor de a deschide un nou hotel aici este o dovadă a pasiunii noastre de a promova turismul local și de a prezenta lumii această zonă a Europei. Aducând Chișinăul în atenția comunității internaționale a Accor, deschidem noi oportunități pentru ca viitorii oaspeți să experimenteze cultura și farmecul unic ale orașului. Angajamentul nostru este de a oferi aceleași standarde înalte de servicii și confort pentru care Accor este cunoscut și suntem încrezători că noua destinație va oferi oaspeților amintiri de neuitat. Suntem onorați să colaborăm pentru deschiderea acestui hotel cu un dezvoltator local respectat, care a avut deja un impact semnificativ asupra orașului”, spune Maria Drăgulin, Director de Dezvoltare Accor pentru România, Bulgaria, Moldova și Republica Cehă.

„Industria ospitalității este astăzi mai mult decât o afacere. Este o vocație care necesită un angajament ferm de a avea grijă de fiecare călător, de a-l încânta și de a-l surprinde. De a-l purta într-o călătorie emoțională, din momentul în care face primii pași în proprietatea ta. Este un amestec bine echilibrat de pasiune și excelență în servicii. Avem pasiunea și ambiția de a onora patrimoniul cultural al orașului nostru și de a-l arăta lumii. Accor are know-how-ul operațional și cheia unei rețele bogate și complexe de canale de distribuție și de loializare care aduc vizibilitate proprietății noastre și spun povestea destinației. Suntem încrezători în viitorul parteneriatului cu grupul global Accor și așteptăm cu nerăbdare intrarea pe piață a noului nostru hotel”, a declarat Virginia Chiorescu, reprezentantul Coriap SRL.

Mercure Hotels este prezent în lume printr-o o rețea internațională de peste 900 de hoteluri în peste 60 de țări, ce însumează peste 119.000 de camere la nivel global. Fiecare unitate are un stil propriu și  o personalitate unică, inspirate de specificul destinației și de cultura locală. Conform ADN-ului mărcii, hotelurile Mercure au rădăcini în comunitatea locală, oferind o experiență completă și autentică a regiunii, care include bucătăria, meșteșugurile și tradițiile sale. Brand-ul este renumit pentru accentul pus pe împărtășirea de „Povești locale” pentru felul cum îi ajută pe călători să descopere bijuterii ascunse care nu pot fi găsite în ghiduri și povești surprinzătoare pe care doar localnicii le cunosc. Din momentul în care oaspeții sosesc – fie că se află în Rio, Paris, Bangkok sau în orice altă destinație la nivel global – aceștia sunt imediat integrați într-o atmosferă de inspirație locală. Totul, de la designul decorativ până la pasiunea pentru bucătăria și băuturile locale, este înrădăcinat în caracteristicile unice ale fiecărei destinații.

DESPRE ACCOR

Accor este un grup hotelier lider la nivel mondial care oferă experiențe în peste 110 țări, prin intermediul a 5 400 de proprietăți, 10 000 de restaurante și baruri, facilități de wellness sau spații de lucru flexibile. Grupul are unul dintre cele mai diverse ecosisteme de ospitalitate din industrie, ce cuprinde peste 40 de branduri hoteliere, de la categoria de lux la cea economică, precum și cea de lifestyle prin intermediul Ennismore. Accor se angajează să întreprindă acțiuni pozitive în ceea ce privește etica și integritatea în afaceri, turismul responsabil, dezvoltarea durabilă, implicarea în comunitate, precum și diversitatea și incluziunea.  Fondată în 1967, Accor SA are sediul central în Franța și este listată public pe Euronext Paris (cod ISIN: FR0000120404) și pe piața OTC (Ticker: ACCYY) din Statele Unite. Pentru mai multe informații, accesați group.accor.com sau urmăriți-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram and TikTok.

P.

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mart. 2025, 10:06 // Actual //  bani.md

Alternativa Clinic, o instituție medicală din Republica Moldova, devenită un concurent redutabil datorită rezultatelor remarcabile obținute în tratarea celor mai complexe cazuri de infertilitate, este ținta unei campanii orchestrate, iar ținta ar fi eliminarea acesteia din domeniul fertilizărilor IN VITRO. În acest moment, peste 300 de paciente au embrioni stocați la această clinică și așteaptă transferul, și circa 200 de pacienți se află în etapa de pregătire pentru procedura FIV. Majoritatea pacienților provin din Republica Moldova și din diaspora, însă clinica deservește și paciente din România – în special din zona Moldovei – și chiar refugiate din Ucraina. 

Cum au reacționat autoritățile, în ce constă vidul legislativ care produce confuzii și alte detalii despre cazul discutat intens de câteva săptămâni, a vorbit într-un interviu pentru BANI.MD directorul Alternativa Clinic, Veaceslav Moșin.

Domnule Moșin, treceți prin momente complicate acum și probabil știți cine și de ce a pornit aceste acțiuni împotriva dvs. și a clinicii pe care o conduceți?

Veaceslav Moșin: Suntem ținta unei campanii de dezinformare și denigrare extrem de bine orchestrate, care vizează atât familia mea și pe mine, cât și tânărul colectiv de la Alternativa Clinic. Suntem incomozi, fiindcă am expus scheme criminale ale unor foști parteneri, menite să distrugă o companie cândva prosperă și să o aducă pe marginea falimentului.

În plus, s-a profitat în mod murdar de un vid legislativ privind autorizarea clinicilor FIV, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare. Țintele lor sunt clare: să-mi știrbească reputația pe care mi-am construit-o în peste 40 de ani de activitate și să distrugă Alternativa Clinic, devenită acum un concurent redutabil datorită rezultatelor remarcabile obținute în tratarea celor mai complexe cazuri de infertilitate.

Sunt acțiuni concertate? Vedem că și procurorii au pornit o investigație. Ce au căutat de fapt oamenii legii și ce acuzații vi se aduc?

V.M.: Da, sunt acțiuni concertate, iar faptul că procurorii au pornit o investigație exclusiv în cazul nostru nu poate fi o coincidență. E de-a dreptul straniu, pentru că nicio clinică din Republica Moldova nu deține certificatul de autorizare de la Agenția de Transplant, însă doar noi am fost luați în vizor. Organul de urmărire penală a vrut să afle dacă prestăm servicii de fertilizare in vitro, deși acest lucru e vizibil public pe site-ul și pe pagina noastră de Facebook.

Ce rost aveau, așadar, perchezițiile la domiciliu și la clinică, urmate imediat de o expunere publică agresivă, fără a respecta prezumția de nevinovăție? Simplu: a fost un „show” menit să ne discrediteze și să ne vulnerabilizeze în fața pacienților și a opiniei publice. Nu avem nimic de ascuns și suntem la dispoziția autorităților pentru clarificarea oricărui aspect. Ceea ce ne intrigă este maniera ostentativă și disproporționată în care s-a acționat împotriva noastră.

Dacă urmăm logica procurorilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii LP339 „Privind sănătatea reproducerii” la 1 ianuarie 2023, Alternativa Clinic – și, implicit, toate clinicile care oferă servicii de fertilizare in vitro – ar fi trebuit să-și oprească imediat activitatea, așteptând eliberarea unui Certificat de autorizare din partea Agenției de Transplant. Această abordare este, în opinia noastră, complet nerealistă și ar fi creat un blocaj total în domeniul reproducerii asistate, lăsând pacienții fără acces la tratamente vitale și provocând pierderi uriașe tuturor centrelor medicale. Tocmai de aceea, solicităm autorităților să adopte de urgență cadrul normativ care să le permită tuturor prestatorilor de servicii de fertilizare in vitro să se alinieze legal și să continue să ajute pacienții care se confruntă cu dificultăți de concepție.

Ați declarat mai devreme că nicio clinică din domeniu nu are aceea autorizație. Totuși, spuneți că desfășurați o activitate legală?

V.M.: Este adevărat că niciun centru nu deține, la ora actuală, acea autorizație din partea Agenției de Transplant. Totuși, vă asigur că activitatea noastră este perfect legală.

În primul rând, Alternativa Clinic a obținut toate documentele necesare (Autorizația sanitară și Regulamentul de organizare și funcționare) pentru furnizarea de servicii medicale private, inclusiv fertilizare in vitro, înainte ca noua Lege LP339 „Privind sănătatea reproducerii” să intre în vigoare.

În al doilea rând, legea prevede că furnizorii de servicii de reproducere asistată trebuie să obțină autorizația de la Agenția de Transplant după ce Consiliul Național pentru Reproducerea Asistată Medical va aproba Regulamentul privind aplicarea tehnologiilor de reproducere asistată. Or, acest regulament încă nu a fost adoptat. E de la sine înțeles că, după adoptarea oricărei legi, urmează un interval de timp pentru elaborarea și implementarea cadrului normativ. După cum o demonstrează și experiența altor țări europene, transpunerea directivelor Parlamentului European și a recomandărilor Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) a necesitat, de multe ori, câțiva ani.

În al treilea rând, odată ce cadrul normativ în domeniul reproducerii asistate va fi definitivat, prestatorii de servicii FIV trebuie să beneficieze de o perioadă de conformare la noile cerințe – de la ajustări privind infrastructura și resursele umane, până la echipamente, materiale, managementul calității, biovigilență, trasabilitate etc.

Așadar, suntem pe deplin transparenți și ne conformăm cerințelor legale care sunt în proces de elaborare. Activăm cu toată responsabilitatea pentru a oferi soluții eficiente și sigure celor care se confruntă cu probleme de infertilitate.

Cum poate fi făcută claritate în această situație? Ați apelat la primele persoane în stat, vă așteptați la un răspuns?

V.M.: Am adresat o solicitare oficială Ministerului Sănătății și a Agenției de Transplant, dar am dori să vină cu o poziție nu doar în legătură cu situația Alternativa Clinic, ci și în privința altor clinici care oferă servicii de fertilizare in vitro, pentru a preveni expunerea acestora la aceleași riscuri.

Așteptăm cu maximă nerăbdare ca Ministerul Sănătății să facă lumină în situația creată și să aprobe de urgență „Regulamentul privind aplicarea tehnologiilor de reproducere asistată”. Doar în acest fel putem începe procedura de autorizare la Agenția de Transplant și, mai important, putem aduce transparență și siguranță întregului domeniu al reproducerii asistate. Pacienții au dreptul să beneficieze de servicii reglementate și lipsite de incertitudini.

Acum Alternativa Clinic are ușile închise? Câte femei așteaptă să beneficieze de o procedură de fertilizare?

V.M.: Activitatea clinicii noastre continuă, întrucât nu există nicio interdicție oficială de a funcționa. Cu toate acestea, resimțim deja consecințele directe ale acțiunilor procuraturii și ale denigrării publice: Primăria Chișinău ne-a informat că suspendă participarea Alternativa Clinic în Programul Municipal de Suport Financiar FIV, invocând lipsa Autorizației de la Agenția de Transplant, deși nicio clinică nu deține în prezent acest document.

Blocarea participării noastre în program afectează în mod real pacienții cu resurse financiare limitate. Menționăm că, am fost parte din acest program în 2023 și 2024, perioadă în care am înregistrat rate remarcabile de obținere a sarcinii de 52% și 43%, având mai mult de jumătate de pacienți cu cazuri dificile (vârstă avansată, eșecuri repetate FIV etc.).

În acest moment, peste 300 de paciente au embrioni stocați la noi și așteaptă transferul, și circa 200 de pacienți se află în etapa de pregătire pentru procedura FIV. Este dificil să ne concentrăm pe actul medical atunci când suntem supuși unui asemenea presing psihologic, însă dorim să-i asigurăm pe toți că vom face tot posibilul pentru a ne continua activitatea.

Ați făcut foarte multe familii fericite, ajutându-le să nască un copil. E o problemă în Republica Moldova cu infertilitatea?

V.M.: Întreaga mea carieră profesională de peste 42 ani am dedicat-o diagnosticului și tratamentului cuplului infertil. Încă din 1995, de când s-a deschis primul laborator FIV în Republica Moldova, m-am concentrat exclusiv pe această tehnologie, ajutând până în prezent mii de cupluri să-și împlinească visul de a deveni părinți.

Infertilitatea se răspândește alarmant la nivel mondial, iar Republica Moldova nu face excepție. Schimbările stilului de viață, vârsta mai avansată la care se planifică o sarcină, factorii de mediu, dezechilibrele hormonale, infecțiile cu transmitere sexuală și predispozițiile genetice afectează tot mai multe femei și bărbați. În numeroase cazuri complexe, fertilizarea in vitro (FIV) rămâne singura soluție eficientă pentru obținerea sarcinii. Mai mult, FIV se dovedește a fi un instrument puternic în creșterea natalității, oferind familiilor șansa de a avea copii și limitând efectele nocive ale declinului demografic.

Aveți pacienți doar din Moldova sau aveți solicitări din străinătate? Fertilizarea In Vitro este un lux sau o procedură pe care poate să-și permită o familie din Moldova?

V.M.: Majoritatea pacienților noștri provin din Republica Moldova și din diaspora, însă avem și paciente din România – în special din zona Moldovei – și chiar refugiate din Ucraina. Ne străduim să oferim aceleași servicii medicale de cea mai înaltă calitate și la aceleași costuri ca și pentru cetățenii noștri.

Ce ține de finanțarea procedurilor FIV vă pot comunica următoarele. În majoritatea țărilor europene, costurile FIV sunt parțial sau integral acoperite de asigurările sociale, iar familiile pot beneficia chiar de mai multe încercări gratuite, în anumite condiții. Spre exemplu, în România, Guvernul a acordat în 2025 sprijin financiar pentru 10 000 de cupluri care au apelat la procedura FIV, parte a unui program național menit să încurajeze natalitatea și să ajute cuplurile cu probleme de fertilitate.

În Republica Moldova, din păcate, ajutorul financiar pentru FIV este încă extrem de limitat. Deși există inițiative și discuții publice privind accesul mai larg la reproducerea asistată, nu s-a implementat încă un program național solid care să acopere o parte semnificativă din costuri. Prin urmare, multe cupluri cu venituri modeste sunt împiedicate să beneficieze de această tehnologie, ce ar putea fi singura lor șansă de a avea un copil. FIV nu ar trebui privită ca un lux, ci ca o soluție esențială pentru familiile care se confruntă cu infertilitatea.

Ce mesaj aveți pentru pacienții dvs. și dacă vreți să ne spuneți dacă ați primit mesaje de la cei cărora le-ați dăruit o familie? Dar pentru autorități?

V.M.: Am primit sute de mesaje de încurajare din partea pacienților și a colegilor, pentru care le suntem profund recunoscători. Sunt mândru de familia mea și de minunatul colectiv care mă susține în aceste zile dificile. Sunt într-un moment al vieții în care aș putea, teoretic, să mă retrag și să-mi trăiesc anii rămași în liniște. Dar aleg să merg mai departe, convins că deceniile mele de experiență în domeniu pot aduce speranță și soluții miilor de cupluri care se confruntă cu infertilitatea.

Dragi pacienți, vă rog să nu dați crezare tuturor zvonurilor și insinuărilor care circulă. Ne facem meseria cu cinste și transparență. Proiectul Alternativa Clinic nu a fost creat pentru profit, ci pentru a forma o echipă de specialiști dedicați, capabili să implementeze în Republica Moldova cele mai avansate tehnologii și să ajute cât mai multe cupluri să devină părinți.

Rămân optimist și sper ca, într-un viitor apropiat, să ne bucurăm cu toții de un trai mai prosper, de o justiție care să facă dreptate și de o abordare corectă pentru toți cei acuzați pe nedrept. Așteptăm autoritățile să clarifice situația, astfel încât să ne putem continua activitatea în mod transparent, onest și cu aceeași dăruire ca până acum.

V-ați gândit să apelați la solidaritatea breslei, doar ceea ce vi se întâmplă dvs. ar putea să i se întâmple și colegilor dvs. domeniu?

V.M.: Din păcate, în acest moment, nu există o colaborare reală între clinicile ce oferă servicii FIV, iar noi suntem convinși că, în spatele acțiunilor de intimidare și denigrare care ne vizează, se află un concurent ce a orchestrat în mod intenționat acest atac împotriva familiei mele și a clinicii Alternativa.

Totuși, nu ne dorim ca și alte clinici sau, în final, pacienții să fie afectați de aceste dispute. De aceea, facem un apel către Ministerul Sănătății și Agenția de Transplant să se pronunțe cât mai rapid și să asigure un cadru clar și corect pentru întreaga comunitate medicală FIV, astfel încât pacienții să poată beneficia de servicii de calitate, într-un mediu reglementat și transparent.

Atunci când instituțiile și activitatea de drept intervin în forță, reputația fiecărui om suferă, iar în consecință și activitatea sa. Veți lupta mai departe ca să vă restabiliți numele?

V.M.: Din păcate, o reputație clădită în zeci de ani poate fi ruinată într-o singură zi. Exact acesta pare să fi fost scopul acțiunilor de intimidare orchestrate de concurenții noștri, care, prin influențarea organelor de justiție și a mass-mediei partizane, urmăresc să ne știrbească imaginea și să ne submineze activitatea.

Scopul unei astfel de justiții selective și al blamării publice la comandă este să ne umilească, să ne intimideze și să ne deturneze de la munca noastră în clinică, punându-ne într-o lumină negativă în fața pacienților.

Îi îndemnăm pe reprezentanții mass-media care doresc o informare corectă despre activitatea Alternativa Clinic să apeleze direct la noi, pentru a reda lucrurile echidistant și fără prejudecăți.

Celor care orchestrează acest atac le transmitem un mesaj ferm: vom lupta cu toată determinarea pentru adevăr și dreptate. Credem în statul de drept și avem încredere că justiția va demasca pe cei din spatele acestei campanii de dezinformare și denigrare îndreptate împotriva mea, a familiei mele și a echipei dedicate de la Alternativa Clinic.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI