Cancelarul german Olaf Scholz spune că Germania este pregătită pentru oprirea gazului rusesc

10 Sept. 2022, 14:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Sept. 2022, 14:03 // Actual //  Lupu Eduard

Germania și Europa sunt pregătite să facă față consecințelor în cazul în care Rusia va decide să oprească complet livrările de gaze, a declarat sâmbătă cancelarul țării, Olaf Scholz, scrie Bloomberg.

Germania s-a pregătit „pentru ca Rusia să întrerupă în mare parte livrările de gaze din cauza războiului împotriva Ucrainei”, a declarat Scholz, adăugând că țara sa a înființat terminale pe coasta de nord a Germaniei pentru a importa gaze lichide.

Cea mai mare economie a Europei se află în centrul crizei energetice de pe continent, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin reduce livrările ca represalii la sancțiunile legate de războiul din Ucraina. Au crescut îngrijorările că Germania s-ar putea confrunta cu un val de falimente în urma crizei.

„Am economisit gaz. Folosim din nou capacitățile de producție ale centralelor electrice pe cărbune. La începutul anului viitor vom avea posibilitatea de a folosi centralele nucleare rămase în sudul Germaniei, dacă va fi necesar”, a declarat cancelarul.

Declarațiile sale vin după o decizie criticată pe scară largă a ministrului său al economiei, Robert Habeck, de a menține două dintre centralele nucleare ale țării în rezervă de rezervă.

Acest plan a primit o lovitură dură atunci când operatorul centralelor s-a adresat lui Habeck într-o scrisoare în care spunea că acest lucru „nu este fezabil din punct de vedere tehnic și, prin urmare, nu este potrivit ca mijloc de a asigura cota de aprovizionare a acestor centrale”.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău