Capitala din Europa în care ar putea circula robotaxiuri. Când vor începe testările

12 Iul. 2021, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2021, 17:34 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Producătorul croat Rimac Automobili începe dezvoltarea unui proiect care este bazat pe vehicule autonome și robotaxiuri. Robotaxi, un vehicul fără șofer, va fi prezentat publicului la începutul anului viitor, a menționat compania.

Maşinile ar putea fi testate în Zagreb în 2024, dacă totul va decurge conform planului stabilit.

Mașinile autonome și robotaxiurile tind să devină centrul de atenție al viitorului atunci când vorbim de dezvoltarea tehnologiilor în raport cu traficul, iar proiectul lansat de Rimac Automobili are un potențial vizibil.

„Este ceva cu un potențial mare. A fost realizat un prototip robotaxi, oaspeții noștri l-au văzut astăzi, totuși trebuie să îl aducem la un nivel superior și să îl prezentăm așa cum ar trebui, probabil la începutul anului viitor. Ideea este că în 2024 vom lansa acel vehicul autonom pe străzile din Zagreb. Dacă nu vom reuși cu acest proiect, toți banii pe care i-am investit și îi vom investi vor cădea și asta înseamnă sute de milioane. Obiectivul nostru este să facem acest lucru până în 2024, împreună cu toate infrastructurile necesare ”, a declarat Rimac.

Cei de la Rimac au adus în fața publicului un prototip de vehicul autonom, dar aceștia recunosc că mai trebuie îmbunătățit ca să poată intra în funcțiune. Se estimează că acesta va fi gata la finalul anului următor.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală