Obiceiuri pe care le practici în fiecare zi și te fac să arăți mai bătrân! Renunță la ele chiar acum

12 Iul. 2021, 16:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Iul. 2021, 16:38 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Când vine vorba de îmbătrânire, cu toții ne-ar plăcea să întoarcem ceasul înapoi sau cel puțin vrem să rămânem așa cum am fost. Dar acest lucru este mai mult legat de domeniul fantasticului. Din ce în ce mai mult se constatează că există lucruri pe care le facem în fiecare zi și care contribuie la îmbătrânirea prematură, și dimpotrivă, există lucruri pe care le putem face pentru a ne simți mai tineri și pentru a prelungi tinerețea.

Obiceiuri cotidiene care te fac să arăți mai în vârstă:

1. Stresul

În zilele noastre, cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la cât de distructiv este stresul constant pentru corpul nostru: crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și alte boli cronice. Mai mult, stresul ne poate îmbătrâni la nivel celular. Școala de medicină Harvard raportează că stresul cronic pare să scurteze telomerii, structurile din interiorul fiecăreia dintre celulele noastre care adăpostesc ADN-ul. Cu cât telomerii sunt mai scurți cu atât scade durata de viață a celulei, iar într-un final moare.

2. Consumul frecvent de carne roșie

Consumul frecvent de care roșie vă face să arătați mult mai în vârstă. Burgerul sau friptura suculentă s-ar putea să pară un pic mai puțin sărate când considerați că consumul regulat de carne roșie vă poate scurta viața. Un studiu publicat în BMJ a constatat că consumul de mai multă carne roșie este asociat cu un risc crescut de a muri din cauza a opt boli frecvente, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă sau pentru orice cauză. Anumite ingrediente din carnea roșie – cum ar fi nitrații și fierul hemului – pot fi de vină.

3. Nu purtați protecție solară

Purtarea regulată de protecție solară nu vă va proteja doar de cancerul de piele potențial mortal; te va face să arăți și mai tânăr. În timp, expunerea la lumină UV poate deteriora pielea, provocând modificări pe termen lung, cum ar fi fotoîmbătrânirea sau îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii la soare, spune Harvard Medical School. Fotoimaginarea provoacă modificări ale colagenului în adâncul pielii, ducând la formarea ridurilor și a liniilor fine. Pentru a o evita, experții recomandă purtarea consecventă a unei protecții solare de cel puțin 30 SPF, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor UVA și UVB.

4. Consumați prea mult alcool

Alcoolul reprezintă o scurtătură către îmbătrânire. Odată consumat, alcoolul deshidratează și inflamează pielea, ceea ce poate provoca înroșirea feței, umflături și capilare rupte, toate care te fac să arăți mai în vârstă decât ești. Într-un studiu multinațional realizat în 2019 cu peste 3.200 de femei, cercetătorii au descoperit că cei care au băut mai mult de opt băuturi pe săptămână au avut mai multe „linii superioare ale feței, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului la fața medie și vase de sânge” decât femeile care au băut moderat sau abținut.

5. Consumați prea mult zahăr

Nimic apetisant în legătură cu această veste: a consuma prea mult zahăr te poate îmbătrâni. Când mâncăm zahăr, acesta interacționează cu proteinele din organism și are loc un proces numit glicație. Mai exact, zahărul se leagă de colagen și elastină, cei doi compuși din piele, care îl păstrează plin și tânăr, producând produse finale avansate de glicație sau AGE. Acest lucru provoacă daune sub formă de cădere și riduri. Reducerea alimentelor îndulcite și prelucrate cu zahăr este o idee bună generală – vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți riscul de boli precum boli de inimă și diabet, ajutându-vă să rămâneți tineri în interior și în exterior.

 

 

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un comunicat de presă au ieșit la iveală mai multe datorii pe care le are Apă Canal pe lângă cele la curent electric.

Astfel, din cauza majorărilor de preț, începând cu luna mai 2022, facturile pentru energia electrică au depășit media lunară a cheltuielilor pentru energia electrică acoperită de tarifele aprobate în anul 2017, iar cele mai mari facturi au fost pentru luna noiembrie și decembrie, în valoare totală de 21,1 mil. lei și, respectiv, 27,2 mil. lei fără TVA. De aici s-a format și datoria enormă față de „Premier Energy”, care la data de astăzi, 06.02.2023, constituie 65,8 mil. lei, la care se adaugă penalitatea înaintată în sumă de 0,24 mil. lei.

La fel, a crescut serviciul datoriei față de BERD și BEI, în total până la 78,6 mil. lei, iar serviciul datoriei față de băncile locale a constituit peste 40 mil. lei. Deși serviciul total al datoriei față de instituțiile financiare a fost de peste 118 mil. lei, iar investițiile în afara celor finanțate în cadrul proiectelor cu finanțare din exteriorul țării, doar contractate de la terți, au constituit 16,1 mil. lei.

Începând cu luna ianuarie 2022, pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost aprobat tariful de 1 479 lei/Gcal, ca includea cheltuieli pentru gazele naturale în mărime de 32,27 mil. lei/an sau 6,45 mil. lei fără TVA în medie pentru o lună din sezonul de încălzire. Iar în tariful de 3 134 lei/Gcal în vigoare începând cu 01.11.2022, componenta gazelor naturale constituia 58,38 mil. lei/an sau 11,68 mil. lei fără TVA în medie pentru o lună din sezonul de încălzire. De aici s-a format și datoria enormă față de „Moldovagaz”, care la data de astăzi, 06.02.2023, constituie 30,53 mil. lei.

Astăzi, 7 februarie, este ultima zi în care Apă Canal urma să găsească o soluție pentru soluționarea datoriilor la energie electrică. În caz contrar compania a fost avertizată că va rămâne fără energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău