Care e cea mai marea spaimă a moldovenilor? De problemele de sănătate sau de foame nu prea le pasă. SONDAJ

13 Oct. 2022, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2022, 15:30 // Actual //  Lupu Eduard

Majorarea galopantă a prețurilor și războiul din Ucraina sunt principalele preocupări ale cetățenilor Republicii Moldova. Obiectivul de bază al Guvernului ar trebui să fie majorarea pensiilor și salariilor. Sunt datele unui nou sondaj de opinie publică realizat de compania CBS Research.

La întrebarea ce-i îngrijorează cel mai mult, respondenții au spus că cel mai mult îi îngrijorează prețurile – 51,1% și războiul din regiune – 43,2% și sărăcia – 26,8%

72% dintre participanții la sondaj au spus că preocuparea principală a Guvernului trebuie să fie mărirea pensiilor și salariilor. Datele studiului mai arată că preferințele politice ale oamenilor nu s-au schimbat foarte mult, iar în Parlament ar accede aceleași formațiuni politice. Astfel, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, PAS ar obține 28,3% din voturi, PSRM- 22,5%, Partidul Șor – 9,3%, la limita pragului electoral ar fi PCRM cu 4,4% din susținerea oamenilor.

La întrebarea deschisă cine este politicianul în care aveți cea mai mare încredere, președinta Maia Sandu este lider în topul preferințelor oamenilor. Șefa statului se bucură de încrederea a 26,1% din respondenți. Maia Sandu este urmată în top de fostul președinte Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 11,1% dintre respondenți. Pe locul trei se plasează Ilan Șor, care se bucură de încrederea a 3,4% dintre respondenți.

Datele sondajului mai arată că, în cazul unui referendum, vectorul european este în topul preferințelor cetățenilor. Din totalul participanților la sondaj 57% ar dori integrarea în Uniunea Europeană și 26,4% și-ar dori integrarea în Uniunea Euroasiatică.

Sondajul a fost realizat de CBS Research în perioada 29 septembrie – 11 octombrie, pe un eșantion de 1 066 de respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău