Carieră sau viață personală? Sau, cum poate fi „și una și alta”

27 Iun. 2021, 14:06
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2021, 14:06 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Compatibilitatea vieţii de familie cu cariera este în continuare văzută ca o problemă a sexului feminin. Frecvent, femeile educate se întreabă dacă este mai bine să se concentreze asupra carierei sau să aibă copii, ceea ce ar însemna să pună în stand-by sau să renunţe la ambiţiile profesionale. Pe de altă parte, există numeroase exemple de mame şi, în acelaşi timp, profesionişti de succes, care demonstrează că femeile nu trebuie neapărat să aleagă între cele două aspecte ale vieţii lor.

La a patra ediţie a evenimentului „Female Power Hour” organizat recent de WU Executive Academy, femei manager şi antreprenoare, absolvente de MBA/EMBA, au povestit din experienţa proprie cum au reuşit să îmbine cariera cu viaţa de familie. Secretul lor? Totul ţine de mentalitate, un sprijin bun şi abilităţi de organizare.

Olena Khlon, c-level manager şi mamă doi copii

Olena Khlon este CEO-ul furnizorului de servicii financiare Fairo din Kiev. Mama unui copil de 10 ani şi a altuia de aproape 2 ani, Olena a lucrat în zece ţări şi a avut joburi de top în finanţe, consultanţă, business &people development. Aceasta susţine, „Sunt o mare fană a sloganului <mamă fericită, copil fericit>”. Când şi-a mutat familia în Filipine pentru slujba soţului ei, o perioadă a fost casnică cu normă întreagă: „Chiar am încercat din răsputeri, însă la un moment dat soţul meu a spus: te rog să îţi găseşti un loc de muncă – eşti o persoană mult mai echilibrată atunci când lucrezi.”

 Insighturile sale pentru mamele care lucrează sunt:

  1. Nu încerca să fii perfectă, nici la job, nici ca mamă. Pur şi simplu nu va funcţiona şi te va costa o cantitate enormă de energie.
  2. Înconjoară-te de oameni care te susţin şi evită-i pe cei care te judecă din cauza deciziei tale de a avea şi familie şi o carieră.
  3. Găseşte-ţi timp pentru a-ţi reîncărca bateriile şi fă ceva care este doar pentru tine şi îţi aduce bucurie. Acest lucru te va face un model pentru copiii tăi atunci când vine vorba de grija faţă de sine.
  4. Comunică cât mai mult posibil cu copiii tăi şi ţine-ţi promisiunile faţă de ei, iar dacă acest lucru nu este posibil, fii sincer şi vorbeşte cu ei.

Ruth Gabler-Schachermayer, mamă şi fondatoarea CareerMum

„A avea o familie este un dar pentru mine. Cu toate acestea, nu m-am gândit niciodată să renunţ la munca mea”, a spus Ruth Gabler-Schachermayer, iniţiatoarea programului de mentorat Mumtoring şi mama unui fiu de un an. „Dimpotrivă, cred că, dacă mă menţin fericită, mă voi descurca cu restul”, a adăugat ea.

Ruth a oferit, de asemenea, sfaturile sale femeilor care îşi doresc şi copii şi carieră:

  1. Separă-ţi timpul de lucru de cel petrecut cu copiii tăi. Rămâi concentrată şi trăieşte momentele conştient, pentru a te bucura din plin de acestea.
  2. Ai încredere în deciziile tale şi lasă în urmă îndoielile. Orice ai hotărî, va fi cu siguranţă cea mai bună opţiune pentru tine şi familia ta.
  3. Discută cu femei care au realizat deja obiectivele pe care te străduieşti să le atingi. Inspiră-te din modelele lor şi dezvoltă-ţi apoi propriile strategii şi perspective.
  4. Nu trebuie să decizi între familie şi carieră în zilele noastre, le putem avea pe amândouă. Trebuie doar să ne sprijinim şi să ne promovăm reciproc prin reţele, schimburi de informaţii şi discuţii.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA