Carlos Ghosn vrea să-și vândă toate acțiunile pe care le deține la Renault: nu am altă alegere

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

„Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este „condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

„Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa bursieră din India este pe cale să ia locul Hong Kong-ului în topul celor mai mari burse din lume, într-o creştere despre care analiştii spun că atestă optimismul investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai populate ţări din lume.

Potrivit World Federation of Exchanges, o asociaţie comercială a pieţelor bursiere reglementate public, capitalizarea totală a pieţei companiilor indiene listate la bursă era de 3,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii octombrie, faţă de 3,9 miliarde de dolari pentru Hong Kong.

Preţul acţiunilor indiene a crescut în noiembrie ca urmare a câştigurilor solide şi a proiecţiilor optimiste de creştere, ceea ce a pus grupul său bursier pe cale să devină al şaptelea cel mai mare din lume, după New York Stock Exchange, Nasdaq, Shanghai, Euronext, Japonia şi Shenzhen.

Indicele Nifty 50 al marilor companii din India a crescut cu 8,1% în ultima lună, atingând maxime recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 6,7% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce economia chineză se răceşte.

În ultimul deceniu, indicii bursieri ai Indiei şi Chinei „au evoluat destul de mult mână în mână”, ca parte a unei poveşti generale a pieţelor emergente, a declarat Abhiram Eleswarapu, şeful departamentului de acţiuni indiene la BNP Paribas din Hong Kong.

Aceştia au început să difere în ultimii trei ani, a spus Eleswarapu. „Indicii bursieri din China au fost, în general, în scădere … în timp ce cel din India a mers într-un singur sens, adică în sus”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău