Castel Mimi construieşte un hotel cu un concept inovator. Ministrul Agriculturii l-a vizitat şi a rămas surprins

28 Mart. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2024, 12:02 // Actual //  MD Bani

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a făcut o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, însoţită de câteva fotografii surprinse în timpul vizitei ministrului Vladimir Bolea la Castel Mimi. Oficialul a făcut un tur al hotelului aflat în proces de construcţie, ghidat de către directorul castelului, Adrian Trofim.

„Recunoscută ca fiind printre cele mai frumoase 15 vinării din lume și una dintre principalele atracții turistice din țară, la Castel Mimi se construiește un hotel nou, lucrările fiind în plină desfășurare. Potrivit directorului general Adrian Trofim, noul hotel reprezintă un concept inovator pentru Republica Moldova. Va fi axat pe zero emisii și izolare fonică, având ca scop oferirea celor mai confortabile experiențe de cazare din țară. Se așteaptă ca hotelul să-și primească primii turiști începând cu data de 1 iunie, când va avea loc inaugurarea oficială”, este textul postării.

Potrivit lui Adrian Trofim, noul hotel va fi dotat cu cele mai moderne sisteme şi tehnologii, pentru a fi cât mai sustenabil şi eficient energetic.

„Am avut ocazia să prezint noul proiect de la Castel Mimi, hotelul cu emisii zero! Pompe de caldură care vor asigura încălzirea și răcirea, izolarea termică, izolarea fonică, ventilarea cu recuperare, podele calde, tavane reci și multe alte tehnologii implementate cu un sigur scop: Eficiență Energetică! Castel Mimi ridică turismul sustenabil la alt nivel”, susţine Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

Hotelul urmează să fie inaugurat în data de 1 iunie, la exact un an de la Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Castelul a găzduit 49 de lideri de stat şi de guverne în cadrul unui eveniment istoric, desfăşurat în Republica Moldova.

 

 

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău