Afacerea cu gaz a Rusiei a intrat la apă, după încercarea de îngheța Europa. 56,2 mil. de euro – pierderi săptămânale

28 Mart. 2024, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Încercarea eșuată de a „îngheța” Europa pentru a convinge Occidentul să facă concesii în problema Ucrainei continuă să ruineze Gazprom. La sfârșitul anului 2023, compania care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă a contabilizat pierderi din activitatea de bază, potrivit raportului companiei citat de MoscowTimes.

Gazprom a pierdut 291 de miliarde de ruble (echivalentul a 3 miliarde de euro) în anul din producția și vânzările de gaze, adică a suferit o pierdere de 5,6 miliarde de ruble (echivalentul a 56,2 milioane de euro) în medie în fiecare săptămână.

În mod oficial, compania a raportat un profit net anual de 695,6 miliarde de ruble (echivalentul a 7 miliarde de euro), dar este pe deplin asigurat prin primirea de dividende din participarea la alte companii, notează Serghei Aleksashenko, fostul vicepreședinte al Băncii Centrale, iar acum membru senior la Brookings Institution. În valoare de 895,2 miliarde de ruble, Gazprom a adus acțiuni la Gazprombank, grupul de asigurări SOGAZ, Novatek și Gazprom Neft, ale căror profituri au fost folosite pentru a „petici” bugetul monopolistului de gaz.

Potrivit rapoartelor, în ultimul an, veniturile Gazprom au scăzut cu o treime, profitul operațional cu 80%, iar fluxul net de numerar – diferența dintre intrările în conturi și ieșirile – s-a ridicat la doar 55,9 miliarde de ruble. Drept urmare, Gazprom nu a reușit să restabilească în mod semnificativ „perna de numerar”: în 2022 s-a micșorat de 6 ori, de la 1,473 trilioane la 247 miliarde de ruble, iar în 2023 a crescut cu 74 de miliarde modeste.

Comparativ cu nivelurile de dinainte de război (185 miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au triplat. Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi cea mai mică în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău