Cât a costat bugetul Rusiei ”aventura” din Insula Șerpilor. Evaluarea făcută de revista Forbes

02 Iul. 2022, 05:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 05:22 // Actual //  bani.md

În primele zile ale lunii mai, luptele pentru Insula Șerpilor s-au intensificat, însă punctul de cotitură a venit după ce Forțele Armate ale Ucrainei au primit rachete antinavă Harpoon, artilerie și sisteme de rachete HIMARS.

La 30 iunie, invadatorii ruși au fugit în grabă de pe insula, aflată la doar 45 km de România. În cadrele surprinse din satelit era vizibil fumul de la arderea echipamentului militar.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că ocuparea insulei nu mai este o miză, în plus, din cauza bombardamentelor constante, era prea scump să păstreze insula.

Astfel, au decis să „elibereze” insula ca „gest de bunăvoință”.

Potrivit revistei Forbes, plecareal armatei ruse din Insula Șerpilor a costat bugetul rus aproape un miliard de dolari . Cea mai mare pierdere, desigur, a fost crucișătorul de rachete Moskva, în valoare de 750 de milioane de dolari.

În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin 8 sisteme antiaeriene de tip Tor, Panțîr și Strela cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari și 4 ambarcațiuni de apă de diferite clase cu o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de dolari.

De asemenea, apărătorii ucraineni au transformat în fier vechi trei sisteme antiaeriene de rachete și tunuri „Shell C1” ale ocupanților.

Potrivit unei evaluări generale, Forțele Armate ale Ucrainei au ”spart” echipament militar rusesc care valora 915 milioane de dolari. Cu toate acestea, suma poate fi mai mare, deoarece lista pierderilor poate să nu fie completă.

În timpul eliberării, Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât unul dintre cele patru elicoptere rusești, care, probabil, ar fi trebuit să ajute la evacuarea invadatorilor. De asemenea, rușii au decis să-și distrugă echipament pentru ca acesta să nu ajungă la ucraineni.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ