Cât câștigă gigantii tehnologici precum Apple, Amazon pe minut? Întreruperile costă Facebook zeci de milioane de dolari

05 Oct. 2021, 10:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2021, 10:44 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Cu toate că pandemia de coronavirus a afectat toate sectoarele economiei, cele mai mari șapte companii de tehnologie din lume au crescut în valoare cu 3,4 trilioane de dolari în total anul trecut.

Giganții tehnologici precum Amazon și Apple au înregistrat venituri record în ultimele luni, ambele companii depășind veniturile trimestriale de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în ultimul trimestru al anului 2020.

De fapt, în cazul Amazon, gigantul din comerțul electronic a obținut venituri pe minut de peste 830.000 de dolari în cel mai recent trimestru.

CNBC Make It a analizat cele mai recente rapoarte trimestriale privind câștigurile conform cărora șapte dintre cele mai mari mărci din domeniul tehnologiei (Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tesla și Netflix) au depus la SEC în ultimele săptămâni și au aflat cât de multe venituri au companiile pe minut din primele trei luni ale anului 2021. (Au fost 90 de zile și 129.600 de minute, în primul trimestru al anului 2021.)

  • Amazon: venituri de 837.330,25 dolari pe minut în primul trimestru al anului 2021;
  • Apple: 691.234,57 USD pe minut;
  • Alfabet: 426.805,56 dolari pe minut;
  • Microsoft: 321.805,56 dolari pe minut;
  • Facebook: 201.936,73 USD pe minut;
  • Tesla: 80.162,04 dolari pe minut;
  • Netflix: 55.270,06 USD pe minut.

Companiile au adus o medie de 373.606 dolari pe minut, ceea ce este de fapt mai puțin decât aceleași șapte companii în medie în trimestrul anterior (416.768 dolari în venituri pe minut, așa cum a subliniat site-ul de date de afaceri Visual Capitalist într-un grafic din martie). Atât Apple, cât și Amazon au înregistrat venituri record în ultimele trimestre ale anului 2020, contribuind la creșterea mediei generale, cu Amazon aducând peste 950.000 de dolari venituri pe minut în acel trimestru.

În primul trimestru al anului 2021, Amazon a condus pachetul, atrăgând venituri de peste 108,5 miliarde de dolari. Aceasta se reduce la 837.330 USD pe minut în acea perioadă de trei luni.

Amazon a depășit veniturile de 100 de miliarde de dolari pentru al doilea trimestru consecutiv. Amazon se apropie de un an de succes, deoarece pandemia i-a obligat pe oameni să își facă și mai mult din cumpărături online.

Apple a urmărit Amazon în defalcarea veniturilor pe minut, atrăgând 691.234 de dolari în fiecare minut din primul trimestru al anului 2021. Compania a înregistrat venituri de 89,6 miliarde de dolari în acel trimestru, cu vânzări de iPhone care au crescut cu 65,5% față de aceeași perioadă a anului mai devreme.

Apple are, de asemenea, cea mai mare valoare de piață a oricărei companii din lume, cu peste 2,2 trilioane de dolari, începând de vineri. Amazon are o valoare de piață de 1,76 trilioane de dolari.

Între timp, compania mamă Google, Alphabet, care are o valoare de piață de aproximativ 1,6 trilioane de dolari, a încasat 426.805 dolari pe minut, pe baza celor mai recente rezultate trimestriale. Compania a raportat venituri totale de 55,3 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2021. Microsoft, cu o plafon de piață de 1,9 trilioane de dolari, a raportat 41,7 miliarde de dolari în venituri trimestriale în ultima săptămână, care s-au redus la 321.805 dolari în venituri pe minut.

Facebook (valoarea de piață de 925 miliarde de dolari) a realizat venituri pe minut de 201.936 dolari și venituri totale de 26,2 miliarde de dolari în primul trimestru al anului. Tesla (valoarea de piață de 677 miliarde USD) a fost următoarea pe listă, cu venituri pe minut de 80.162 USD, pe baza unei venituri trimestriale de 10,4 miliarde USD.

Este important de menționat că, din cauza întreruperilor, Facebook pierde zeci de milioane de dolari.

În cele din urmă, Netflix (cu o plafon de piață de 227 miliarde de dolari) a ieșit dintr-un an de venituri record în 2020, dar gigantul de streaming a văzut creșterea abonaților încetinită în primul trimestru al anului 2021. Totuși, Netflix a câștigat 7,2 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului , care a scăzut la 55.270 USD venituri pe minut.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie