Catastrofă umanitară în Transnistria! Republica Moldova se pregătește de cel mai negru scenariu în stânga Nistrului

23 Sept. 2023, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2023, 13:11 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Energiei din Republica Moldova a declarat că nu intenționează să rezilieze contractul cu Gazprom, deși compania rusă nu își onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Gazprom să rezilieze unilateral contractul, iar acest scenariu ar avea consecințe grave pentru țară.

Una dintre principalele preocupări este furnizarea de energie electrică în regiunea transnistreană. Contractul cu Gazprom asigură un preț mai scăzut pentru energia electrică achiziționată pentru malul drept al râului Nistru de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta menține stabilitatea bugetului regiunii transnistrene și previne creșterea prețurilor la energia electrică pentru cetățenii din această zonă.

Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabia, a subliniat importanța dialogului și căutării soluțiilor pentru reglementarea politică a conflictului, dar a subliniat că, în prezent, Republica Moldova nu intenționează să rezilieze unilateral contractul cu Gazprom.

Cu toate acestea, el a avertizat că, în cazul în care Gazprom s-ar retrage din contract și nu ar mai furniza gaz pentru regiunea transnistreană, ar putea să apară o criză umanitară în această zonă. Aproximativ 300.000 de oameni locuiesc în regiunea transnistreană, majoritatea fiind cetățeni ai Republicii Moldova.

Rezilierea contractului cu Gazprom ar putea, de asemenea, să conducă la creșterea prețurilor la energia electrică pentru restul țării, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor și a industriei. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești se pregătesc să facă față acestor posibile scenarii și caută soluții pentru a asigura furnizarea de energie electrică în condiții de securitate și stabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău