Catastrofă umanitară în Transnistria! Republica Moldova se pregătește de cel mai negru scenariu în stânga Nistrului

23 Sept. 2023, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2023, 13:11 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Energiei din Republica Moldova a declarat că nu intenționează să rezilieze contractul cu Gazprom, deși compania rusă nu își onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că există îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Gazprom să rezilieze unilateral contractul, iar acest scenariu ar avea consecințe grave pentru țară.

Una dintre principalele preocupări este furnizarea de energie electrică în regiunea transnistreană. Contractul cu Gazprom asigură un preț mai scăzut pentru energia electrică achiziționată pentru malul drept al râului Nistru de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta menține stabilitatea bugetului regiunii transnistrene și previne creșterea prețurilor la energia electrică pentru cetățenii din această zonă.

Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabia, a subliniat importanța dialogului și căutării soluțiilor pentru reglementarea politică a conflictului, dar a subliniat că, în prezent, Republica Moldova nu intenționează să rezilieze unilateral contractul cu Gazprom.

Cu toate acestea, el a avertizat că, în cazul în care Gazprom s-ar retrage din contract și nu ar mai furniza gaz pentru regiunea transnistreană, ar putea să apară o criză umanitară în această zonă. Aproximativ 300.000 de oameni locuiesc în regiunea transnistreană, majoritatea fiind cetățeni ai Republicii Moldova.

Rezilierea contractului cu Gazprom ar putea, de asemenea, să conducă la creșterea prețurilor la energia electrică pentru restul țării, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor și a industriei. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești se pregătesc să facă față acestor posibile scenarii și caută soluții pentru a asigura furnizarea de energie electrică în condiții de securitate și stabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău