Câţi ani trebuie să trăiască un moldovean după pensionare, ca să-şi recupereze toţi banii daţi statului la contribuţii

23 Iun. 2023, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2023, 11:09 // Actual //  bani.md

Angajații moldoveni achită de-a lungul vieții contribuții în fondul de pensii, pentru ca la sfârșitul perioadei de cotizare să le fie asigurată pensia de la stat. În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei 60 de ani și șase luni.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

Potrivit datelor statistice oferite de BNS, pentru anul 2021 a constituit 69,1 ani, fiind în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent. În comparație cu nivelul mediu al speranței de viață în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, speranța de viață în Moldova este în descreștere cu 11,3 ani mai puțin.

Speranța de viaţă la naştere pe sexe în anul 2021 a constituit 65,2 de ani pentru bărbați și 73,1 de ani pentru femei.

Contribuția la bugetul de asigurări sociale se raportează în funcție de venitul încasat de fiecare persoană și este în proporție de 24%.

Astfel, un angajat cu un salariu mediu pe economie, cu 11 486 de lei brut, aduce la sistemul public de pensii circa 2 756 de lei pe lună.

După 34 de ani – stagiu complet, dacă salariul ar rămâne același, un moldovean care a avut un salariu mediu pe economie ar urma să primească o pensie în valoare de 4 824 de lei în momentul pensionării.

La un simplu calcul matematic se poate observa că, în condițiile în care stagiul de cotizare este de 34 de ani, un moldovean virează, în medie, aproximativ 1,124 de milioane de lei la bugetul de stat.

Însă, după ce iese din activitate, un cetățean moldovean reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ doar 578,8 mii de lei, raportat la speranța de viață medie de 10 ani. Asta înseamnă că 576,8 mii de lei sunt bani care rămân la stat.

Pentru a-și recupera banii din contribuția pentru pensie, moldovenii ar trebui să mai trăiască aproximativ 20 ani din momentul pensionării, adică ar trebui să atingă vârsta de 80 de ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală