Câți bani au făcut băncile de top din Republica Moldova în 2021

21 Ian. 2022, 09:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2022, 09:05 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În 2021 profitul net al băncilor moldovenești a fost de 2,3 miliarde de lei, în creștere cu 803 milioane (+53,5%), față de 2020, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, 2 miliarde de lei (86,8% din total) au revenit la patru bănci: maib, Moldindconbank, Victoriabank și OTP Bank. Alte 303,4 milioane de lei din totalul profitului a fost obținut de celelalte 7 bănci.

Zece din cele 11 bănci cu profit în 2021 și-au majorat înasările față de 2020, iar o bancă a înregistrat profit în acest an, față de pierderile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Cel mai mare profit, anul trecut, l-a avut maib – 721,7 milioane de lei (în 2020 – 523,8 mil. de lei), Moldindconbank – 712 mil. de lei (432,2 mil. de lei), Victoriabank – 295 mil. de lei (236 mil.) și OTP Bank – 272 mil. de lei (143,5 mil. de lei). Acestea sunt urmate de ProCreditBank – 85,8 mil. de lei (în ianuarie-decembrie 2020 – 40 mil. de lei), FinComBank – 75,3 mil. de lei (56,7 mil. de lei), Energbank – 51,9 mil. de lei (44,4 mil. de lei), Eximbank – 27,09 milioane lei (pentru aceeași perioadă din 2020 – pierderi de 26,3 mil. de lei), BCR Chișinău – 24,4 mil. de lei (23,74 mil. de profit), EuroCreditBank – 20,3 mil. de lei (14,07 mil. de lei) și Comertbank  cu un profit de 18,4 mil. de lei (13,09 mil. de lei).

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău