Un sondaj recent al Băncii Naționale a Moldovei a relevat că gradul de economisire în rândul moldovenilor este foarte scăzut, cu 75,2% dintre respondenți declarând că nu au reușit să economisească în ultimele șase luni.
Majoritatea celor care reușesc să economisească își țin banii în numerar (58,9%) sau în conturi curente în bănci (29,4%). Alte metode de economisire includ depozite la termen (10,1%), asigurări de viață (2,8%), investiții în imobile (2,4%) și valori mobiliare (1,2%).
Cele mai frecvente motive pentru economisire sunt „pentru situații de urgență/neașteptate” (54,8%) și „deteriorarea potențială a situației financiare” (35,5%). Alte scopuri menționate includ cumpărăturile viitoare planificate pe termen scurt (27,8%), investițiile în copii/nepoți (27,8%), obiectivele pe termen lung de economisire (18,5%) și investirea în active rentabile (9,3%).
Principalele surse ale veniturilor familiei rămân salariul (60,4%) și pensia (39,8%).
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1015 persoane, reprezentativ pentru diverse grupe de vârstă, medii de trai, sexe și niveluri ale veniturilor. Datele subliniază tendințele actuale de economisire și provocările financiare cu care se confruntă moldovenii.